Дани Балинта Вујкова

25.5.2012.

Обележен 100. рођендан Балинта Вујкова

У години хрватских великана а са жељом да се лик и дело Балинта Вујкова што боље упозна, Хрватска читаоница и Градска библиотека Суботица, уз логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата, обележили су 100. годишњицу од рођења књижевника Балинта Вујкова.
Балинт Вујков је прикупио око 2.000 народних приповедака и бајки изнимне лепоте, и то на буњевачкој икавици током 55 година свог сакупљачког рада на простору који се простире од Јањева на Косову преко Румуније, Мађарске, Аустрије, Италије и наравно Хрватске. Војводина му је међутим ипак била неисцрпно врело.

Дан уочи његовог 100. рођендана, у петак, 25.маја прво су положени венци на бисту Балинта Вујкова у тзв. Парку књижевника код Градске куће. Венце су положили Бернадица Иванковић, председница Хрватске читаонице и Катарина Челиковић, председница Организационог одбора Дана Балинта Вујкова и Љубица Киселички, помоћниk градоначелника задужена за образовање и културу.

Потом је у Галерији Градске библиотеке свечано отворена изложба посвећена Балинту Вујкову на којој су први пут приказани неки од његових рукописа и преписка. На изложби су постављене и фотографије из Балинтовог живота, све књиге које је он издао као и књиге и други материјали који су настали поводом Дана Балинта Вујкова.

Изложбу је отворио новинар Златко Ромић, члан Организационог одбора Дана Балинта Вујкова.

Овим програмом заправо је започела Година обележавање стотог рођендана нашег великана Балинта Вујкова.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“