Дани Балинта Вујкова

16.10.2012.

XI Дани Балинта Вујкова – најава програма

      У организацији Хрватске читаонице и суорганизацију Градске библиотеке и логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата XI Дани Балинта Вујкова, дани хрватске књиге и речи биће одржани 18. и 19. октобра 2012. године у Суботици. Богати програм манифестације нуди више садржаја примерених свим љубитељима књиге и речи, и онима који ће то тек постати.
       Отварање овогодишње највеће књижевне манифестације Хрвата у Војводини почиње програмом за децу под називом „Народна књижевност у школи" у четвртак, 18. октобра, у 13 сати у сали ХКЦ „Буњевачко коло", где ће, игроказима из Вујковљевих књига, наступити ученици ОШ „Иван Милутиновић" из Суботице и деца из вртића „Бамби" из Мале Босне. За децу ће посебан догађај бити сусрет с песником Јосипом Думенџићем - Мештром из Бођана и његовом новом књигом поезије „Чудан овај били свит", која ће бити поклоњена школским библиотекама.
    Следи отварање изложбе књига и фотографија хрватских књижевних великана у галерији Градске библиотеке у четвртак, 18. октобра у 15.30 сати након чега ће уследити стручни скуп, на којем ће бити тематизоване столетни јубилеји хрватских књижевних великана из Војводине (Анте Еветовић Мирољуб, Анте Јакшић, Иван Кујунџић и Балинт Вујков) у читаоници Градске библиотеке. Стручни скуп биће настављен у петак, 19. октобра, у 9 сати. Пријављено је петнаестак радова, а аутори долазе из: Хрватске, Мађарске, Аустрије и Војводине, међу којима и ове године има млађих аутора.
       У истим просторијама, на књижевној вечери у четвртак увече у 19 сати биће представљене две најновије књиге с приповеткама које је записао Балинт Вујков - „Градишћанске повидајке" и „Шта у оца то у дице", за које организатори сматрају да су велики искорак у објављивању хрватских народних приповедака. Исте вечери суботичкој публици представиће се један хрватски издавач, овога пута издавач из Загреба „Теовизија".
         По завршетку стручног скупа, у петак, 19. октобра у 13 сати биће положени венци на спомен бисту Балинта Вујкова у Парку књижевника поред Градске куће.
      Програм за ширу публику биће вече за памћење у петак, 19. октобра, с почетком у 19 сати, у Великој већници Градске куће, када ће на популарној мултимедијалној вечери наступити песник из Загреба Жељко Крзнарић, збор КУД „Буњевачка златна грана" из Баје, биће представљена књишка продукција „Од Дана до Дана", биће додељена награда за животно дело на подручју књижевности, а први пут ће бити проглашена најбоља књига за 2011. годину доделом награде „Емерик Павић", коју је установио Завод за културу војвођанских Хрвата.
        Срдачно Вас очекујемо!
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“