Дани Балинта Вујкова

20.10.2012.

Једанаести Дани Балинта Вујкова

     У знаку Године хрватских великана у Војводини одржани су XI Дани Балинта Вујкова - дани хрватске књиге и речи. Манифестација је ове године одржана једанаести пут, 18. и 19. октобра у Суботици, у организацији Хрватске читаонице, уз суорганизацију Градске библиотеке у Суботици и логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата.
     XI. Дани Балинта Вујкова су обухватили неколико програма, међу којима су програм за ученике под називом "Народна књижевност у школи", стручни скуп, мултимедијално вече, књижевно вече уз представљање нових књига, полагање венаца на бисту Балинта Вујкова, као и две пратеће изложбе.

Стручни скуп
     Организациони одбор Дана Балинта Вујкова оцењује ову, највећу књижевну манифестацију Хрвата у Војводини врло успелом како због богатог програма намењеног различитим циљним групама, тако и због стручног скупа чија је тема била Година хрватских великана у оквиру којег је своја излагања изнело осамнаест угледних гостију из Хрватске, Мађарске, Аустрије и Војводине. На скупу је учествовало неколико младих особа које тако осигуравају континуитет у проучавању књижевне баштине Хрвата у Подунављу. Стручни скуп су и ове године пратили гимназијалци који похађају наставу на хрватском језику.
     Овогодишња је манифестација била у знаку стотих јубилеја рођења хрватских књижевних великана у Војводини: 150. годишњице рођења песника и свештеника Анте Еветовића Мирољуба, 100.-тихјубилеја рођења књижевника Анте Јакшића, књижевника, библиографа и свештеника Ивана Кујунџића и књижевника Балинта Вујкова. Тематизован је и живот и рад књижевника, композитора, оргуљаша и библиотекара Станислава Препрека из Петроварадина повом 30. годишњице његове смрти. Време у којем су живели и идеологије тога времена знатно су утицале на ове великане те су последице биле трагичне јер су им опуси остали непознати и стручно неишчитани. Стога је пред стручњаке књижевности стављен задатак критички и стручно обрадити њихово књижевно дело. Зборник радова планирн је заштампу након два одржана стручна скупа како би радови могли бити што пре у јавности.
     Учесници стручног скупа: Марина Балажев из Суботице (Трагови витализма у Јакшићевим песмама прве фазе), Владан Чутура из Суботице (Поетика романтизма у песништву Анте Еветовића Мирољуба), Невена Млинко из Суботице (Приповетке за децу Ивана Кујунџића Деран с очима и Анте Јакшића Повратак у дјетињство), Звонимир Пелајић из Плавне (Шокачки елементи у лирици Анте Јакшића), Мила Марков Шпановић из Сремске Митровице (О Сремцима у приповеткама Балинта Вујкова: Баћа-Шмркина млада, Квочка надојила пилиће, Кад би се све воде претвориле у вино, Бог је реко...), Војислав Секељ из Суботице (Мотив змаја у приповетци Балинта Вујкова „Змај и пудар“), Милован Миковић из Суботице (Балинт Вујков у свету гоблина, тролова, орка и хобита), Катарина Челиковић из Суботице (Изазови и решења библиографске обраде народних приповедака Балинта Вујкова), Стеван Мачковић из Суботице (Друштвено озрачје у Суботици на прелазу 20-30-тих година XX века), Ернест Барић из Печуја (О језику приповедака Балинта Вујкова прикупљених у подравском делу Мађарске), Стјепан Блажетин из Печуја (Усмене приповетке из околине Печуја у књизи Балинта Вујкова Златни праг), Роберт Хајсан из Пинковаца (Градишћанске повидајке сакупљене од Балинта Вујкова), Бернадица Иванковић из Суботице (Уређивачка решења објављивања народних приповедака Балинта Вујкова у монографским публикацијама), Ружица Пшихистал - Татјана Илеш из Осијека (Битно је да прича иде даље: о народној и популарној култури), Силвестар Балић из Печуја (Збирке хрватских усмених приповедака из Мађарске), Сања Вулић из Загреба (Један од могућих приступа књижевном делу Анте Јакшића), Томислав Жигманов из Суботице (Идеологије и судбине књижевног стваралаштва и живота Кујунџића, Јакшића и Вујкова) и Давор Башић Палковић из Суботице (Књишка продукција од Дана до Дана 2012.).

Нове књиге
     Велики је успех штампање три књиге, од тога две са народним приповеткама Балинта Вујкова: „Шта у оца то у дице“ у суиздаваштву Завода за културу војвођанских Хрвата и Хрватске речи коју је припремила Бернадица Иванковић те „Градишћанске повидајке“ у издању Панонског института из Аустрије коју је припремио др Роберт Хајсан. Трећа је књига поезије за децу „Чудан овај били свит“ Јосипа Думенџића Мештра из Бођана у издању Хрватске читаонице која је представљена деци у програму за децу Народна књижевност у школи.

Програм за ученике - Народна књижевност у школи
     „Народна књижевност у школи“ окупила је у Хрватском културном центру „Буњевачко коло“ 18. октобра око четири стотине ученика који похађају наставу на хрватском језику.
     Том приликом деци је представљена књига поезије за децу „Чудан овај били свит“ Јосипа Думенџића Мештра из Бођана у издању Хрватске читаонице. Песник Јосип је одушевљено деци причао колико је волео читати као дете, а потом су књиге подељене школским библиотекама како би свако могао прочитати песме из “чудног билог свита".
     Као и сваке године деца су могла погледати представе припремљене по народним приповеткама које је записао Балинт Вујков. Деца из вртића „Бамби“ из Мале Босне извела су представу „Највећи лопов међу звирима“ у чему им је помогла васпитачица Марија Скендеровић. Потом су драматизацију приповитке „Ко је пропио јорган покрива се шеширом“ одглумили ученици Основне школе „Иван Милутиновић“ из Суботице уз помоћ учитељица Данијеле Ромић, Биљане Војнић Хајдук и Сање Дулић.

Књижевно вече
     На књижевној вечери одржаној у четвртак, 18. октобра представљене су две нове књиге с народним приповеткама Балинта Вујкова и издавач из Загреба Теовизија. Представљене су најновије књиге с приповеткама које је записао Балинт Вујков – „Градишћанске повидајке“ о којима је говорио књижевник из Аустрије Роберт Хајсан, и „Шта у оца то у дице“, за које организатори сматрају да су велики искорак у објављивању хрватских народних приповедака. Ову књигу је представила Бернадица Иванковић, председница Хрватске читаонице из Суботице која јe прирeдила збирку.

Пратеће изложбе
     У галерији Градске библиотеке приређена је изложба књига и фотографија књижевних великана чији су јубилеји тематизовани на стручном скупу (Анте Еветовића Мирољуба, Анте Јакшића, Ивана Кујунџића и Балинта Вујкова).
     У каталошкој соби Градске библиотеке постављена је изложба књишке продукције Хрвата између два Дана Балинта Вујкова.

Мултимедијално вече - награде за животно дело и за најбољу књигу 2011.
     Награда за животно дело на подручју књижевности додељена је књижевнику Миловану Миковићу. Први пут је на завршној вечери проглашена најбоља књига за 2011. годину под називом „Емерик Павић“ коју додељује Завод за културу војвођанских Хрвата. Најбоља књига у 2011. је „Како се бранило достојанство“ Војислава Секеља.

Полагање венаца на бисту Балинта Вујкова
     Венце на бисту Балинта Вујкова у парку књижевника поред Градске куће положили су Организациони одбор Дана Балинта Вујкова (Хрватска читаоница и Завод за културу војвођанских Хрвата), Градска библиотека Суботица, Хрватско национално веће и Генерални конзулат Републике Хрватске у Суботици чиме сведоче своју одлучност у изградњи културе сећања.

Подршка
     Манифестацију је организовала Хрватска читаоница у сарадњи с Градском библиотеком Суботица, а уз логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата. Вредност ове манифестације својом материјалном подршком потврдили су Град Суботица, Покрајински секретаријат за управу, прописе и националне мањине и Министарство културе Републике Србије, а очекује се, као и до сада подршка Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске посредством Амбасаде Републике Хрватске у Београду.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“