Дани Балинта Вујкова

10.10.2013.

Најава програма за XII Дане Балинта Вујкова

У организацији Хрватске читаонице и уз суорганизацију Градске библиотеке Суботица, те логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата биће одржани сада већ традиционални XII Дани Балинта Вујкова. Дани хрватске књиге и речи одвијаће се од 17. до 19. октобра 2013. године у Суботици. Богати програм манифестације нуди више различитих садржаја примерених свим љубитељима књиге и речи, као и онима који ће то тек постати.

Народна књижевност у школи”

Отварање овогодишње највеће књижевне манифестације Хрвата у Војводини почиње програмом за децу под називом „Народна књижевност у школи". У четвртак, 17. октобра, у ОШ „Матија Губец" у Таванкуту окупиће се деца која похађају наставу на хрватском језику или предмет Хрватски језик с елементима националне културе и уживаће у представама из Вујковљевих књига у извођењу ученика ОШ „Матко Вуковић" из Суботице и деце из вртића „Петар Пан" из Таванкута. Деци и широј јавности биће представљен стрип за децу „Поплашено јаје”, рађен према истоименој буњевачкој народној приповеци, за који је текст адаптирала Катарина Челиковић а цртеже направио Петар Тиквицки.

С
тручни скуп

У петак, 18. октобра, програм Дана Балинта Вујкова започиње у 14:45 полагањем венца на спомен-бисту Балинта Вујкова у Парку књижевника покрај Градске куће. Након тога отпочеће стручни скуп у читаоници Градске бибиотеке Суботица са представљањем Зборника радова са X и XI Дана хрватске књиге и речи. Стручни скуп, који ће од ове године бити организован бијенално, наставиће се 19. октобра са почетком у 9 часова у Градској библиотеци Суботица, а окупиће се двадесетак гостију предавача из Хрватске, Мађарске, Аустрије и Војводине. Главне теме стручног скупа су: Књижевност, језик и културна историја бачких Хрвата (100. годишњице рођења Алексе Кокића, Јозе Пашића и Антуна Карагића), Балинт Вујков и усмена књижевност те Књижевност Хрвата у угарском Подунављу до 1918. године.

Књижевно вече

Овогодишње Дане Балинта Вујкова обогатиће занимљиви садржаји две уметничке вечери. У петак, 18. октобра, у 19 часова у Библиотеци биће представљена књига „Панонизам хрватског песништва“ Горана Рема, Сање Јукић и Властимира Кусика. Учесници књижевне вечери су споменути аутори као и уредник књиге, Мирко Ћурић, уз модератора Томислава Жигманова.

Мултимедијално вече 

У суботу, 19. октобра, у 19,30 на сцени Јадран Народног позоришта у Суботици биће уприличенo мултимедијално вече са представом „Свест“ Антуна Карагића у извођењу Хрватског позоришта из Печуха. На мултимедијалној вечери биће додељене три награде: награда за животно дело на подручју књижевности, која је ове године припала књижевнику Ивану Баленовићу, награда „Емерик Павић" за најбољу књигу у 2012. години и тријенална награда „Томо Вереш" за најбољу књигу у подручју науке и публицистике, која се ове године додељује први пут. Награду „Томо Вереш" је установио Завод за културу војвођанских Хрвата.

Програм подржали:
Град Суботица, Министарство културе Р. Србије, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Министарство спољних послова и европских интеграција Р. Хрватске и Хрватско национално веће. Подржаваоци: Друштво хрватских књижевника Огранак славонско-барањско-сремски.

Срдачно Вас очекујемо на Дванаестим данима Балинта Вујкова!

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“