Дани Балинта Вујкова

19.10.2013.

Одржани XII Дани Балинта Вујкова – дани хрватске књиге и речи

   Програм за децу и приповетка у стрипу у Таванкуту, стручно-научни скуп о хрватским великанима, књижевно вече и представљање Панонизма хрватскога песништва, представа СвестХрватског позоришта из Печуха, додела књижевних награда – кључне су тачке овогодишњих Дана Балинта Вујкова. Највећа књижевна манифестација Хрвата у Војводини, Дани Балинта Вујкова – дани хрватске књиге и речи, одржана је од 17. до 19. октобра 2013. године у ОШ „Матија Губец“ у Таванкуту, у Градској библиотеци и Народном позоришту у Суботици.


Програм за ученике


   Популарни програм за децу под називом „Народна књижевност у школи“ ове је године одржан у фискултурној сали ОШ „Матија Губец“ у Таванкуту у четвртак, 17. октобра. Јавном часу хрватског језика присуствовали су ученици нижих разреда који похађају наставу на хрватском језику у Суботици, Ђурђину, Малој Босни и Таванкуту, као и ученици који слушају предмет Хрватски језик с елементима националне културе из Бачког Моноштора, Берега, Бездана, Сонте, Вајске, Плавне, Сота, Сремске Митровице, Сомбора и Старог Жедника. Ученици ОШ „Матко Вуковић“ из Суботице под водством наставника Дејана Петровића, Бранке Лазић те учитељице Ане Чавргов увежбали су и овом приликом извели представу „Поплашено јаје“. Наступила су и деца из вртића „Петар Пан“ из Таванкута с сценском игром према приповеци Балинта Вујкова „Црни лук бeжи од смрти“ за који их је припремила васпитачица Верица Ивковић Ивандекић. Окупљеној деци је представљена и нова књига Поплашено јаје – народна приповетка први пут у облику стрипа који је нацртао Суботичанин Петар Тиквицки. Део јавног часа је био посвећен хрватском великану Алекси Кокићу, а децу су посетом овој културној манифестацији почастили и председници Србије и Хрватске, Томислав Николић и Иво Јосиповић.


Стручно- научни скуп


   Дводневни стручно-научни скуп окупио је више од двадесет учесника из Мађарске, Хрватске, Аустрије и Војводине који су тематизовали књижевност Хрвата у Подунављу, али и теме везане зa хрватску књижевност и језик. На скупу, који се одржавао у читаоници Библиотеке, представљен је трећи зборник радова са стручно-научних скупова одржаних 2011. и 2012. године, као и Библиографија народних приповедака и дела Балинта Вујкова ауторке Катарине Челиковић.


Година хрватских великана била је најзаступљенија тема, а највише је речи било о Алекси Кокићу и Балинту Вујкову. Дани Балинта Вујкова - дани хрватске књиге и речи потврдили су значај очувања буњевачке и шокачке икавице, потребу валоризације дела Вујкова и народне књижевности али и шире тематизовање хрватске књижевности и језика. Стога је у закључцима најављена сарадња с катедром кроатистике на Универзитету у Печуху те ће се стручни скуп одржавати бијенално, како би се могло учествовати на скуповима и у Печуху и у Суботици. Други је закључак да ће се већ идуће године штампати зборник радова, а жели се и тематски проширити скуп те сарадња с онима који имају емпатије према Хрватима у Војводини, као што је то ове године учинио Универзитет у Задру. Један од закључака је да ће се сваке друге године, осим што ће бити стручни скуп, одржати и једно саветовање у сарадњи са Градском библиотеком и то ће следеће године бити тема повезана са дечијом књижевношћу.


Учесници стручног скупа: Лајчо Перушић из Загреба (Алекса Кокић – визионар тенденционе лирике), др сц Ернест Барић из Печуха (Хунгаризми у делима Антуна Карагића), мр сц Стјепан Блажетин из Печуха (Антун Карагић: Фаун – покушај критике мађарскога друштва у 60-им годинама XX столећа), Силвестар Балић из Печуха (Књижевност у „будимпештанској“ Даници 1923-1944), мр Весна Будински из Загреба (Микроструктурни модел методичке интерпретације текста народне књижевности из сакупљачког опуса Балинта Вујкова), мр Мартина Колар Билег из Загреба (Рецепција текста на бачком буњевачком говору код ученика штокаваца и кајкаваца у Хрватској), мр сц Вера Ерл из Осијека (Трагови Балинта Вујкова и Јулија Њикоша у баштинској култури Хрвата), Мирко Ћурић из Ђакова (Милена Папратовић – сакупљачица ђаковачких народних приповедака), др сц Горан Рем и Сања Јукић из Осијека (Рефлексије Балинта Вујкова у шокачколошкој проблематици), Мила Марков Шпановић из Сремске Митровице (О женским ликовима у делу Женски удеси „Живана из Срема“ – Живка Бертића), Бернадица Иванковић из Суботице (Народна књижевност подунавских Хрвата у календарима који су нередовно излазили), др сц Роберт Хајзан из Пинковаца, Аустрија (Балинт Вујков у издањима Панонског летописа), др сц Теодора Вигато из Задра (Једна пучка драма с острва Силбе), Кристина Јелинић из Славонског Брода и др сц Ивица Вигато из Задра (Графија у Ланосовићевим рукописним речницима), др сц Андрија Анишић из Суботице (Морални аспекти живота у роману Крв се суши Јосипа Пашића), Жељка Зелић (Кокићева духовна лирика), Мирослав Стантић (Компоновани стихови Алексе Кокића), Катарина Челиковић (Не/однос критике према опусу Алексе Кокића), Томислав Жигманов (Духовно песништво свећеника Јосипа Темуновића и Марка Вукова), Давор Башић Палковић (Књижевна продукција војвођанских Хрвата између два Дана Балинта Вујкова).


Књижевно вече


   Панонизам хрватског песништва наслов је двокњижја професора хрватске књижевности и стилистике на Филозофском универзитету у Осијеку, Сање Јукић и Горана Рема. Студија и антологијски избор представљени су у петак, 18. октобра, у читаоници Градске библиотеке. Књижевној вечери присуствовао је велики број заинтересованих слушаоца који су имали прилику да чују ауторска казивања стихова Стјепана Блажетина и Томислава Жигманова који су укључени у антологију. Поред аутора о књизи је говорио и уредник Мирко Ћурић. Модератор је био професор Владан Чутура.


Мултимедијално вече


   Овогодишњи Дани понудили су публици представу Свест Антуна Карагића о столетној годишњици његовог рођења у извођењу Хрватског позоришта из Печуха на Сцени Јадран. Пред бројном публиком додељена је и награда Организационог одбора Дана Балинта Вујкова за животно дело на подручју књижевности за 2013. годину „Балинт Вујков – деда“ књижевнику Ивану Баленовићу из Петроварадина који је овогодишњи двоструки добитник награда. Наиме, посебно Поверенство Завода за културу војвођанских Хрвата одлучило је награду „Емерик Павић“ за најбољу књигу у 2012. доделити управо Ивану Баленовићу за књигу Прогнаник из света светлости: живот и дело Станислава Препрека. Први пут Завод је доделио и тријеналну награду за најбољу књигу на подручју науке и публицистике „Томо Вереш“ коју је примио свештеник Марко Кљајић за књигу Сурчин кроз историју.


Нове књиге


   О XII Данима Балинта Вујкова штампане су четири нове књиге. Сабрани стихови Алекса Кокић: У сенама равнице које је приредила Жељка Зелић и Библиографија народних приповедака и дела Балинта Вујкова ауторке Катарине Челиковић штампани су у издању Завода за културу војвођанских Хрвата. Поплашено јаје – хрватска народна приповетка – буњевачка (стрип), за коју је запис Балинта Вујкова адаптирала Катарина Челиковић а цртеже направио Петар Тиквицки, и ДАНИ Балинта Вујкова: дани хрватске књиге и речи: зборник радова са научних скупова 2011-2013, који је уредила Катарина Челиковић, изашли су у издању Хрватске читаонице у Суботици.


Полагање венаца на бисту Балинта Вујкова


   Венце на бисту Балинта Вујкова у Парку књижевника покрај Градске куће положили су Организациони одбор Дана Балинта Вујкова (Хрватска читаоница и Завод за културу војвођанских Хрвата), Градска библиотека Суботица, Хрватско национално веће, Град Суботица и Генерални конзулат Републике Хрватске у Суботици чиме сведоче своју одлучност у изградњи културе сећања.


Подршка


   Одржавање Дана Балинта Вујкова ове су године помогли Град Суботица, Министарство за културу Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Завод за културу војвођанских Хрвата, Хрватско национално веће те Министарство спољних и европских послова Републике Хрватске. Суорганизатор и овогодишњих Дана Балинта Вујкова је Градска библиотека Суботица а логистичку подршку је пружио Завод за културу војвођанских Хрвата.

 

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“