Дани Балинта Вујкова

16.10.2014.

XIII Дани Балинта Вујкова

   Тродневна књижевна манифестација XIII Дана Балинта Вујкова – дана хрватске књиге и речи, која ће бити одржана од 23. до 25. октобра 2014. у Суботици, нуди бројне програме.

  Манифестација почиње програмом за децу под називом „Народна књижевност у школи“ у четвртак, 23. октобра, са почетком у 13 часова у дворани ХКЦ „Буњевачко коло“. Ученици ОШ „Матија Губец“ из Таванкута и деца из вртића „Бисер“ из Суботице том ће приликом извести представе према приповеткама Балинта Вујкова, а Школска књига из Загреба поклања деци најлепши поклон – у госте доводи омиљеног писца Пају Канижаја.

  Истога дана увече од 19 часова на књижевној вечери у читаоници Градске библиотеке Суботица биће представљена најновија књига из опуса Балинта Вујкова „Бећарски посо“ те књишка продукција војвођанских Хрвата између Дана Балинта Вујкова. Том приликом биће представљен и добитник награде за животно дело „Балинт Вујков – Дида“, господин Томислав Кетиг из Новог Сада.

   Након одлуке да се стручно-научни скуп приређује бијенално, ове ће године 24. и 25. октобра бити одржано стручно саветовање у сарадњи са суботичком Градском библиотеком под називом „Књига до деце – књига за децу“ на којем учествују библиотекари, издавачи, илустратори и уредници књига за децу из Србије, Хрватске и Мађарске. Саветовање ће се одржавати у читаоници Градске библиотеке оба дана са почетком у 9 часова.

   У петак, 24. октобра, у 14.30 часова у парку иза Градске куће (Трг слободе 1) биће положен венац на бисту Балинта Вујкова, а у 18.30 часова у Вестибилу Градске куће биће отворена изложба илустрација ликовног уметника и илустратора Дражена Јерабека из Осијека.

   Популарно Мултимедијално вече, које ће бити одржано у петак, 24. октобра, у Великој већници Градске куће с почетком у 19 часова, биће у знаку додела награда за животно дело на подручју књижевности „Балинт Вујков – Дида“ књижевнику Томиславу Кетигу, те две награде Завода за културу војвођанских Хрвата – награде „Емерик Павић“ за најбољу књигу у 2013. и први пут тријеналне награде „Антун Густав Матош“ за најбољу књигу поезије 2011-2013. У програму ће учествовати Мешовити певачки збор „Јелачић“ из Петроварадина, глумци из Загреба Влатко Дулић те Давор Сведружић.

   У оквиру пратећег програма Дана Балинта Вујкова на Дечјем одељењу Градске библиотеке биће уприличена продајна изложба књига за децу по повољнијим ценама на српском, хрватском и мађарском језику. У читаоници Градске библиотеке биће приређена изложба књишке продукције војвођанских Хрвата 2013/2014. године.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“