Дани Балинта Вујкова

5.11.2015.

Одржани XIV Дани Балинта Вујкова

Дани Балинта Вујкова одржани су од 22. до 24. октобра 2015. године у Суботици. Богати програм у организацији Хрватске читаонице, Завода за културу војвођанских Хрвата и Градске библиотеке Суботица ни ове године није изостао. Највећа књижевна манифестација Хрвата на подручју Војводине традиционално је окупила децу, младе, истраживаче и научнике у циљу проучавања и популаризовања баштине.

Програм за најмлађе

Дани су отворени програмом за децу под називом Народна књижевност у школи који је одржан у четвртак 22. октобра у 13 часова у ХКЦ „Буњевачко коло“. Око 450 малишана који иду у вртиће и школе где се настава одржава на хрватском језику или учи предмет хрватски језик с елементима националне културе присуствовали су овоме програму. Дошли су из Суботице и околних места те из Вајске, Плавне, Сонте, Берега, Бачког Моноштра и Бездана. Представљена је најновија књига у издању Хрватске читаонице, сликовница „Лисица и кокош“ у којој је штампано шест до сада необјављених басни из заоставштине Балинта Вујкова по избору Бернадице Иванковић уз илустрирације Ружице Миковић Жигманов. Пакете поклон књига уручила је представницима школа и вртића унука Балинта Вујкова Нела Прентовић. Дечју оперу „Шумска краљица“ Фрање Штефановића извели су ученици музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада уз потпору ХКПД „Јелачић“ из Петроварадина. Ове речи из опере ћемо сигурно сви памтити: „Кад би људи сложни били, па се имали сви рад, красан живот на том свету био би им свима тад.“

О књишкој продукцији Хрвата у Војводини

У салонској атмосфери у просторијама Хрватске читаонице у четвртак, 22. октобра, предвече разговарало се о књишкој продукцији Хрвата у Војводини. Након што је Невена Млинко направила пресек и анализу објављених књига у претходном једногодишњем периоду уследила је дискусија присутних на тему рецепције и видљивости штампаних наслова у Војводини и Хрватској, суиздаваштву, квалитета и презентовања дела. Изложба књишке продукције војвођанских Хрвата „Од Дана до Дана 2014-2015“ била је постављена у Градској библиотеци Суботица.


Међународни стручно-научни скуп

Међународни стручно-научни скуп одржан је у петак и суботу, 23. и 24. октобра, у читаоници Градске библиотеке Суботица. На отварању је представљен зборник радова са претходних двају Дана Балинта Вујкова. Након тога уследили су реферати предавача научника, истраживача и професора из Мађарске, Хрватске и Србије. Обрађивана тематика је била везана како за завичајно усмено и писано стваралаштво, тако и за шире поимање културног контекста и књишких прилика у прошлости и садашњости. Скуп је организован у сарадњи са Научним заводом Хрвата у Мађарској.


Полагање венaца на бисту Балинта Вујкова

Почаст најзначајнијем сакупљачу усменог стваралаштва Хрвата на теритотији Војводине одали су учесници скупа и представници културних и политичких институција града полагањем венаца. На бисту Балинта Вујкова у Парку књижевника положили су венце у петак, 23. октобра, генерални конзул Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици Велимир Плеша, представник Градског већа Блашко Стантић, управник Градске библиотеке Суботица Драган Роквић, управник Завода за културу Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, председник Хрватског националног већа др Славен Бачић те унука Балинта Вујкова Невена Рацић.


Мултимедијално вече


У петак увече у Великој већници Градске куће Мултимедијално вече било је у знаку награда те посебно Филозофског факултета у Загребу. Програм је отворила Певачка скупина „Златовез“ Музичке школе из Суботице те увела присутне у емотивно и охрабрујуће расположење међусобног признавања кроз речи и дела похвале. Награда Хрватске читаонице „Балинт Вујков Дида“ додељена је Наци Зелићу за животно дело на подручју књижевности. Награда Завода за културу војвођанских Хрвата „Емерик Павић“ за најбољу књигу 2014. године припала је књизи „Буњевци у временском и просторном контексту“ коју су примили представници Филозофког факултета из Загреба. Тријенална награда „Исо Великановић“ коју је ове године први пут доделио Завод за културу војвођанских Хрвата за најбољу књигу прозе 2012-2014. уручена је Невену Ушумовићу за књигу „Рајске птице“. Након доделе награда уследио је концерт Академског хора Филозофског факултета у Загребу „Конкордија Дискорс”.


Програм су подржали: Град Суботица, Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске и Хрватско национално веће.

Фото галерија

1 2
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“