Дани Балинта Вујкова

3.10.2016.

Најава програма за XV Дане Балинта Вујкова

Књижевна манифестација, XV Дани Балинта Вујкова – дани хрватске књиге и речи, биће одржана од 06. до 08. октобра у Суботици.

Програм Народна књижевност у школи, у четвртак 06. октобра 2016. године, окупиће децу која похађају наставу на хрватском језику или предмет хрватски језик с елементима националне културе из целе Војводине. Почетак је у 13 часова у дворани ХКЦ „Буњевачко коло” (Прерадовићева 4). Том приликом ће бити изведена игра за најмлађе у једном делу Време је за бајку аутора Јиржија Стреде (обнова представе: Звјездана Бучанин) у извођењу Дечјег позоришта Бранка Михаљевића из Осијека. Током програма биће представљена и најновија књига из сакупљачког опуса Балинта Вујкова Што на срцу то на језику те књига епиграма Ивана Баленовића Сви на ноге, сви у трк! коју је илустровао Маринко Лебовић.

Истога дана увече у 19 часова у Хрватској читаоници (Беле Габрића 21), као плод претходних сусрета на Данима Балинта Вујкова, биће први пута одржан Књижевни салон с темом Савремена хрватска духовна лирика у Војводини.

На стручно-научном скупу 07. октобра 2016. године с почетком у 10 часова у читаоници Градске библиотеке Суботица говориће се о Књижевности за децу на мањинским језицима у Војводини уз учешће представника националних мањина. Саветовање ће се заврштити у 14 часова полагањем венаца на бисту Балинта Вујкова у Парку иза Градске куће (Трг слободе 1). У оквиру пратећег програма у читаоници Градске библиотеке биће приређена изложба књига за децу на мањинским језицима те изложба књишке продукције Хрвата у Војводини 2015/2016. године.

У петак, 07. октобра 2016. године, у оквиру мултимедијалне вечери у Великој већници Градске куће с почетком у 19 часова биће додељена награда за животно дело на подручју књижевности „Балинт Вујков – Дида” књижевници Љубици Коларић-Думић. Исте вечери Завод за културу војвођанских Хрвата доделиће награду „Емерик Павић” за најбољу књигу у 2015. години и тријеналну награду „Томо Вереш” за најбољу књигу у подручју науке и публицистике 2012 - 2015. У програму ће наступити Певачки хор „Одјек” Заједнице Хрвата „Илија Округић” из Земуна.

У суботу, 08. октобра 2016. године, у Арт биоскопу Лифка (Трг жртава фашизма 5) у 10 часова биће приказан хрватски дугометражни филм снимљен 1976. године Влак у снегу према истоименом роману за децу Мате Ловрака. Пројекција се одвија у оквиру програма „Вече хрватског филма“, а улаз је слободан.

Дане Балинта Вујкова организује Хрватска читаоница у сарадњи с Градском библиотеком Суботица и уз логистичку потпору ЗКВХ-а.

Програм су подржали: Град Суботица, Министарство културе и информисања Републике Србије, Државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Национални савет хрватске националне мањине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“