Дани Балинта Вујкова

20.10.2016.

Одржани XV Дани Балинта Вујкова

Дани Балинта Вујкова одржани су од 6. до 8. октобра 2016. године у Суботици. Највећу књижевну манифестацију Хрвата на подручју Војводине и ове године су организовали Хрватска читаоница, Завод за културу војвођанских Хрвата и Градска библиотека Суботица.

Програм за најмлађе

Дани су отворени програмом за децу под називом Народна књижевност у школи који је одржан у четвртак, 6. октобра, у 13 часова у ХКЦ „Буњевачко коло“. Око 400 малишана који иду у вртиће и школе где се настава одржава на хрватском језику или учи предмет хрватски језик с елементима националне културе присуствовали су овоме програму. Дошли су из Суботице и околних места те из Сонте. Представљена је најновија књига Хрватске читаонице „Што на срцу то на језику“ којом је заокружено објављивање заоставштине Балинта Вујкова из фундуса Градске библиотеке Суботица те књига епиграма Ивана Баленовића „Сви на ноге, сви у трк!“ коју је илустровао Маринко Лебовић. Пакете поклон књига уручила је представницима школа и вртића унука Балинта Вујкова Невена Рацић. Представу за децу „Време за бајку“ чешког списатеља Јиржија Стреде извели су Звјездана Бучанин и Тихомир Грљушић, глумци Дечјег позоришта Бранка Михаљевића из Осијека.

Изложбе и разговори

На Дечјем одељењу Градске библиотеке Суботица била је уприличена изложба „Књиге за децу на мањинским језицима Војводине“ те је била изложена домаћа продукција дечјих књига на хрватском, мађарком, словачком, чешком, русинском и румуњском језику. Изложбу је пратило саветовање на исту тему у петак, 7. октобра, у читаоници библиотеке где су издавачка, списатељска и промотивна искуства, мишљења и ставове изнели Габор Вираг, Меланија Риман, Анишоара Царан, Зорица Томић Илић, Владимир Валентик и Катарина Челиковић. Стефан Јањић из Новосадске новинарске школе представио је пројект „Ковчежић“ посвећен обогаћивању понуде аудио-приповетки на језицима националних мањина, као и подстицању мултикултуралности на простору Војводине. Саветовање је завршило полагањем венаца на бисту Балинта Бујкова у парку књижевника. У каталошким просторија на спрату библиотеке била је изложена „Књишка продукција војвођанских Хрвата од Дана до Дана 2016. године“.

Књижевни салон

У салонској атмосфери у просторијама Хрватске читаонице у четвртак, 8. октобра, увече разговарало се о књишкој продукцији Хрвата у Војводини. Након што је Марта Варгек направила прсек и анализу објављених књига у претходном једногодишњем периоду уследило је предавање Марка Кљајића као и разговор на тему сувремене хрватске духовне лирике у Војводини.


Мултимедијално вече

У петак увече у Великој већници Градске куће мултимедијално вече било је у знаку награда. Награда Хрватске читаонице „Балинт Вујков Дида“ додељена је Љубици Коларић-Думић за животно дело на подручју књижевности. Награда Завода за културу војвођанских Хрвата „Емерик Павић“ за најбољу књигу 2015. године припала је књизи „Бан Јелачић од Петроварадина до Беча“ а уручена је Петру Пифату. Тријенална награда „Томо Вереш“ за најбољу књигу у подручју науке и публицистике 2012 – 2015. припала је књизи „Буњевци у временском и просторном контексту“. Након додела награда уследио је наступ Певачког хора „Одјек” заједнице Хрвата „Илија Округић“ из Земуна.

 

Програм су подржали:Град Суботица, Министарство културе и информисања Републике Србије, Државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Национални савет хрватске националне мањине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

1 2
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“