Дани Балинта Вујкова

12.10.2017.

XVI Дани Балинта Вујкова, дани хрватске књиге и речи

Тродневна књижевна манифестација, XVI Дани Балинта Вујкова – дани хрватске књиге и речи, која ће бити одржана од 19. до 21. октобра 2017. у Суботици, понудиће бројне програме.


„Народна књижевност у школи”

Манифестација почиње програмом за децу под називом „Народна књижевност у школи”, у четвртак 19. октобра у 13 часовау сали ХКЦ „Буњевачко коло”. Том приликом окупиће се деца која наставу похађају на хрватском језику или слушају предмет хрватски језик с елементима националне културе као и малишани из вртића који делују на хрватском језику. У програму учествују ученици Основне школе „Владимир Назор” из Ђурђина и деца вртића „Марија Петковић Сунчица” из Суботице који ће извести представе по приповеткама Балинта Вујкова те ХГУ „Фестивал буњевачки писама”.


Књижевни салон

У оквиру Књижевног салона истога дана гимназијалцима ће се представити књижевница из Осијека Јасна Хорват с „Паметним романом”. Сусрет ће бити одржан у мултимедијалној учионици с почетком у 18,45 сати.


Научно-стручни скуп

Дводневни научно-стручни скуп окупиће 20. и 21. октобра двадесетак предавача из три државе (Србија, Хрватска и Мађарска). Скуп ће бити одржан у читаоници Градске библиотеке Суботица а оба дана почиње у 10 часова.


Полагање венаца

Први дан научно-стручног скупа ће завршити у 14 сати полагањем венаца на бисту Балинта Вујкова у Парку иза Градске куће.


Изложба књишке продукције

У оквиру пратећег програма у Градској библиотеци Суботица биће приређена изложба књишке продукције Хрвата у Војводини између два Дана Балинта Вујкова.


Мултимедијалн
о вече

Популарно Мултимедијално вече, у петак, 20. октобра биће у знаку доделе награда за животно дело на подручју књижевности „Балинт Вујков – дида” која ове године иде у руке књижевнику Лајчи Перушићу, те две награде Завода за културу војвођанских Хрвата – „Емерик Павић” за најбољу књигу у 2016. и тријеналне награде „Антун Густав Матош” за најбољу књигу поезије 2014-2016. У програму ће наступити и познати вокални ансамбл „Бревис” из Осијека, добитник престижне титуле најбољег збора на трећем Светском првенству младих певачких зборова које је одржано 2016. године у руском Санкт Петербургу. Организатори најављују и представљање нове књиге из опуса Балинта Вујкова те књишке продукције између два „Дана”.


Организатори

Дане Балинта Вујкова организује Хрватска читаоница Суботица у суорганизацији с Градском библиотеком Суботица и уз логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата.


Програм су подржали: Град Суботица, Министарство културе и информисања Републике Србије, Државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске – Амбасада Републике Хрватске у Београду, Национални савет хрватске националне мањине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“