Дани Балинта Вујкова

23.10.2017.

Успешни XVI Дани Балинта Вујкова

Највећа књижевна манифестација Хрвата у Војводини- Дани Балинта Вујкова, дани хрватске књиге и речи одржани су шеснаести пут у Суботици од 19. до 21. октобра 2017. године. Овај тродневни интердисциплинарни скуп намењен свим узрастима организирала је Хрватска читаоница у суорганизацији с Градском библиотеком Суботица и логистичком подршком Завода за културу војвођанских Хрвата.

Финансијску подршку су пружили Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Средишња Државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске и Хрватско национално веће.


Програм за најмлађе - „Народна књижевност у школи” – 19. октобра

Већ традиционално Дани Балинта Вујкова, дани хрватске књиге и речи отворени су 19. октобра програмом за најмлађе названим „Народна књижевност у школи” којем је присуствовало око 350 деце вртићког и основношколског узраста из Суботице, Таванкута, Мале Босне, Ђурђина и Жедника а као специјални гости допутовали су из Бачког Моноштора прваци, ученици прве генерације наставе на хрватском језику изван суботичке опшине.

У великој сали ХКЦ „Буњевачко коло” у Суботици према народним причама које је записао Балинт Вујков изведене су две представе. Деца из вртића „Марија Петковић Сунчица” одиграли су игроказ „Дица липог Јерка” док су ученици Основне школе „Владимир Назор” из Ђурђина извели представу „Лина снаја”. Том приликом представљена је нова књига, прва у специјалној едицији „Изабрана дела Балинта Вујкова – Бајке 1” коју су издали Хрватска читаоница и Завод за културу војвођанских Хрвата. Свим школским и вртићким библиотекама поклоњена је нова књига коју им је уручила Балинтова унука, Невена Рацић.

У програму су учествовали и чланови Дечјег тамбурашког оркестра Музичке школе Суботица под равнањем професорице Мире Темуновић са солистима.


Паметни роман за средњошколце – 19. октобра

У оквиру Књижевног салона а први пут на Данима Балинта Вујкова 19. октобра приређен је и програм за средњошколце, ученике суботичке Гимназије „Светозар Марковић” који похађају наставу на хрватском језику. У њиховој школи организован је сусрет с Јасном Хорват, књижевницом из Осијека, чије се стваралаштво сматра једним од изграђенијих концептуалних опуса у савременој хрватској књижевности. Представила им је своја три романа:Бизариј (2009.), Вилијун (2016.) и Атанор (2017.), који су део њеног богатог опуса названог „Арс Хорватиана”, тзв. паметне романе који се ишчитавају уз помоћ паметних телефона и таблета. Они су, наиме, премрежени QР кодовима, те читаоцима нуде интернетске повезнице потписане од ауторице ширећи тако визију романскога текста.


Научно-стручни скуп – 20. и 21. октобра

Научно-стручни скуп, као једна од препознатљивих програмских саставница Дана Балинта Вујкова окупио је ове године чак тридесет предавача Србије, Мађарске, Аустрије и Хрватске. Организован са Научним заводом Хрвата у Мађарској одржан је 20. и 21. октобра у читаоници Градске библиотеке Суботица. На тему језикословља, књижевности, позоришта и културне историје говорили су: Сања Вулић (Хрватски студији Универзитета у Загребу), Анте Бежен (Учитељски факултет Универзитета у Загребу), Силвија Ћурак и Тена Бабић Сесар (Филозофски факултет, Универзитет Ј. Ј. Штросмајера, Осијек), Ана Микић Чолић и Маја Глушац (Филозофски факултет, Универзитет Ј. Ј. Штросмајера, Осијек), Мирјана Црнковић (ОШ „Матија Губец“ Таванкут), Мартина Колар Билеге и Весна Будински (Учитељски факултет Универзитета у Загребу), Ладислав Хека (Правни факултет Универзитета у Сегедину), Мирко Ћурић (Средња струковна школа Антуна Хорвата, Ђаково), Весна Влашић (Пожешко-славонска жупанија), Зорица Јурчевић (Висока школа Јожеф Еотвош, Баја), Роберт Хајсан (Панонски институт, Пинковац), Силвестар Балић (Научни завод Хрвата у Мађарској), Стјепан Блажетин (Научни завод Хрвата у Мађарској), Катја Бакија (Универзитет у Дубровнику), Лила Ана Трубич (Научни завод Хрвата у Мађарској), Катарина Дињеш Грос (Струковна школа Вуковар), Милован Миковић (Суботица), Тамара Јуркић Свибен (Учитељски факултет Универзитета у Загребу), Клара Дулић (ОШ „Иван Горан Ковачић“ Суботица), Мирослав Стантић (Католичко друштво „Иван Антуновић“, Суботица), Божица Зоко (Градиште), Петар Пифат (Петроварадин), Бернадет Задровић (Збирка сакралне уметности Хрвата у Мађарској, Присика), Томислав Жигманов (Завод за културу војвођанских Хрвата, Суботица), Владимир Нимчевић (Суботица), Бернадица Иванковић (Градска библиотека Суботица) и Катарина Челиковић (Завод за културу војвођанских Хрвата, Суботица).

Учесницима Научно-стручног скупа представљен је и нови пети по реду зборник радова с последњих два Дана Балинта Вујкова који су одржани 2015. и 2016. године.


Мултимедијално вече у знаку награда – 20. октобар

У контексту валоризације стваралаштва у подручју књижевности, науке и публицистике и ове године је на Данима Балинта Вујкова додељено неколико награда. Оне су добитницима уручене на мултимедијалној вечери која је одржана 20. октобра у Великој већници Градске куће.

Награду за животно дело на подручју књижевности „Балинт Вујков Дида”, коју додељује Хрватска читаоница из Суботице, добио је књижевник и културни радникЛајчо Перушић.

Награду „Емерик Павић” за најбољу књигу у 2016. години, коју додељује Завод за културу војвођанских Хрвата, добио је историчарКалмар Кунтић за књигу „Правни факултет у Суботици: 1920-1941.”, чији јеиздавач Хрватско академско друштво из Суботице.

Тријеналну награду за најбољу књигу поезије „Антун Густав Матош” за период од 2014. до 2016. године, коју такође додељује Завод за културу војвођанских Хрвата, припала је књизи „Прах обитељске сребрнине” аутора Милована Миковића, објављеној у издању НИУ „Хрватска реч” из Суботице.

У склопу мултимедијалне вечери наступио је познати вокални ансамбл „Бревис” из Осијека под равнањем Антоанете Радочај-Јерковић, а у част награђеног Лајче Перушића краћи наступ одржала је клапа „Гета” из Оребића.


Пратећи програми

Књишку продукцију између два Дана Балинта Вујкова представила је професорка хрватског језика Ана Гаковић док је Бернадица Иванковић поставила изложбу ових наслова у каталошкој соби Градске библиотеке Суботица.

Негујући културу сећања представници хрватских институција, хрватске дипломације и организатора манифестације положили су венце на бисту Балинта Вујкова у центру Суботице.

Фото галерија

1 2 3
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“