Дани Балинта Вујкова

21.9.2018.

Проширен и обогаћен програм XVII дана хрватске књиге и речи – дана Балинта Вујкова

XVII дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова, биће одржани од 3. до 6. октобра 2018. године у Суботици. Организатори најављују Књижевни салон, Програм за децу У спомен на Балинта Вујкова – Диду, Радионицу за гимназијалце, Међународно саветовање библиотекара, Мултимедијално вече и Акредитовани семинар за наставнике.

Програм ове највеће књижевне манифестација Хрвата у Војводини ове је године проширен и обогаћен с неколико нових садржаја који су разлог за незнатну измену назива манифестације. То значи да од ове године наслов и поднаслов мењају места. Балинт Вујков трајно остаје препознатљиво име ове манифестације, везан уз програм Народна књижевност у школи којем се додаје наслов У спомен на Балинта Вујкова – Диду.

Отварање овогодишњих Дана хрватске књиге и речи почиње у среду, 3. октобра Књижевним салоном (Градска библиотека Суботица у 19 часова) с врло занимљивом темом Певамо песнике где ћемо чути поезију кроз казивање и музику с гостима из Ђакова и наше домаће музичаре.

Четвртак је, традиционално, дан за Народну књижевност у школи, (4. октобра у 13 часова у салиХКЦ Буњевачко коло). Представама из Вујковљевих књига наступиће ученици Основне школе Иван Милутиновић из Суботице и деца из вртића Марија Петковић – Бисер из Суботице. Деци ће бити представљена и нова, друга књига из едиције Изабрана дела Балинта Вујкова – Бајке 2ипоклоњена школским библиотекама.

Истог дана биће и програм за гимназијалце, па ће у Гимназији Светозар Марковић Мирјана Нешић, виша дипломирана библиотекарка, руководитељкабиблиотеке у ВШСС Београдска политехника водити радионицу на тему Нове технологије у библиотеци, могуће или не? Почетак је у 18 часова

Радионица тематски најављује стручно, Међународно саветовање библиотекара на тему Примена нових технологија и метода рада у раду с децом и младима у библиотекама које ће се одвијати у Читаоници Градске библиотеке Суботица у петак, 5. октобра. Саветовање почиње у 9 часова.

Ова актуелна тема ће бити представљена и наакредитованом семинару за васпитаче, учитеље и наставнике под називом Нове технологије у раду с децом и младима у суботу, 6. октобра који заједнички организују Хрватска читаоница, Педагошки завод Војводине и Национални савет хрватске националне мањине, а водиће га библиотекарке мр сц. Алка Стропник из Загреба и Ана Сударевић из Карловца. Семинар ће бити одржан у Основној школи Свети Сава у Суботици од 8 до 16 часова.

Мултимедијално вече биће у петак, 5. октобра с почетком у 19 часова у ХКЦ Буњевачко коло у оквиру којег ће бити додељене књижевне награде. Хрватска читаоница ове године награду за животно дело на подручју књижевности додељује влч. Марку Кљајићу из Сурчина, добитнику и награде Томо Вереш 2013. године. Завод за културу војвођанских Хрвата ове године додељује награду Емерик Павић за најбољу књигу у 2017. години и тријеналну награду Исо Великановић за најбољу књигу прозе за период 2015. – 2017. Вече ће бити испуњено и другим садржајима, за које верујемо да ће обрадовати све љубитеље лепе речи у различитим уметничким облицима.

Месец књиге нам овим поклања веома богат програм, а организатори најављују две нове књиге, како Зборник радова с прошлогодишњег научно-стручног скупа тако и Бајке 2 Балинта Вујкова.

У оквиру пратећег програма биће представљена књишка продукција Хрвата у Војводини између два Дана хрватске књиге и речи а као и сваке године окупићемо се код бисте Балинта Вујкова у центру града како би положили венце.

XVII дане хрватске књиге и речи – дане Балинта Вујкова организује Хрватска читаоница Суботица у суорганизацији с Градском библиотеком Суботица и Заводом за културу војвођанских Хрвата.

Манифестацију су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Средишња државнаканцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Национални савет хрватске националне мањине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајинскисекретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“