Дани Балинта Вујкова

8.10.2018.

Новим технологијама до нових читалаца

Манифестација Дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова одржана је од 3. до 6. октобра 2018. године у Суботици, у организацији Хрватске читаонице Суботица у сарадњи с Градском библиотеком Суботица и Заводом за културу војвођанских Хрвата.

Уз већ стандардни приказ годишње књишке продукције Хрвата у Србији, те валоризације у контексту доделе књижевних награда, овогодишњи, седамнаести Дани хрватске књиге и речи – Дани Балинта Вујкова у Суботици, као највећа књижевна манифестација хрватске мањинске заједнице, протекли су у знаку нових садржаја који су за циљ имали презентацију савремених дигиталних технологија које могу бити од помоћи у подстицању и ширењу читалачке публике, а посебно читалачких навика деце и младих. Тако проширен четвородневни програм условио је да манифестација у први план стави управо свој ранији поднаслов Дани хрватске књиге и речи.

Овогодишња манифестација богатија је за неколико програма који су повећали број учесника и проширили публику.


среда, 3. X 2018.

Градска библиотека Суботица

Књижевни салон под називом „Певамо песнике”


Овогодишњи Дани хрватске књиге и речи започели су Књижевним салоном у Градској библиотеци Суботица насловљеним „Певамо песнике”. У складу сназивом, публика Салона имала је прилику да чујекомпоноване верзије песама хрватских аутора, како оних с простора матичне домовине, тако и из Србије. Модераторка вечери Невена Млинко увела је публику у ово вече излагањем о улози уметности у животу савременог човека.

Публици су се представили глазбеници из Ђакова – Сања Хајдуковић (вокал) и Јосип Молнар (гитара) који су извели компоноване стихове Звонимира Голоба, Мака Диздара, Арсена Дедића… Кроз песму су се током вечери смењивали хрватски књижевни језик, као и буњевачка и шокачка икавица. Могле су се чути и песме изговорене кајкавским наречјем и многе друге. Песме хрватских песника из Војводине извеле су Нела Скендеровић на клавиру и Лидија Ивковић, а Мартина Челиковић је уз клавирску пратњу Ервина Челиковића извела песму „Суботица, вриднија од злата”. Публика се на моменте радо придружила певању песника.


четвртак, 4. X 2018.

Хрватски културни центар „Буњевачко коло” Суботица

Народна књижевност у школи – у спомен на Балинта Вујкова Диду


У дворани ХКЦ „Буњевачко коло” у Суботици приређен је прави час знања и љубави према хрватском језику, књизи и говору. Том приликом окупило се око 400 деце вртићког и основношколског узраста. Основне школе које су ове године учествовале на 17. Данима хрватске књиге и речи из Суботице и околине су: „Матко Вуковић”, „Свети Сава”, „Иван Милутиновић” из Суботице, „Владимир Назор” из Ђурђина, „Иван Милутиновић” из Мале Босне и „Матија Губец” из Таванкута, вртићи: „Марија Петковић Бисер”, „Марија Петковић Сунчица” из Суботице, „Петар Пан” из Таванкута и „Бамби” из Мале Босне. Ове године су на манифестацији присуствовали и ученици ОШ „Иван Горан Ковачић” из Сонте. Сву децу и госте, а посебно унуку Балинта Вујкова Нелу Вујков Прентовић и праунуку Нину Рацић, поздравила је председница Хрватске читаонице Бернадица Иванковић.

Колико (не)познајемо буњевачки говор сви могли уверити током квиза који је водила сарадница дечјег листаХрцко Весна Хуска.

Малишани вртића „Марија Петковић Бисер” и ученици хрватских разреда ОШ „Иван Милутиновић” из Суботице извели су две представе по записима Балинта Вујкова. Биле су то приче „Највећи лопов међу звирима” и „Метлукета”.

Током програма који су водили Катарина Иванковић Радаковић и Лука Јешић, књигу Бајке 2 представила је уредница књиге, председница организационог одбора Дана хрватске књиге и речи Катарина Челиковић, која је уједно најавила да није крај бајкама и баснама јер је Балинт Вујков записао око 1.500 прича. Избор бајки за књигу направио је Златко Ромић, а свакој школи и вртићу, поклоњене су књиге за школске, односно вртићке библиотеке.


четвртак, 4. X 2018.

Гимназија „Светозар Марковић” Суботица

Радионица за средњошколце


У гимназији „Светозар Марковић” у петак 5. октобра одржана је радионица на тему „Нове технологије у библиотеци, могуће или не?” коју је водила Мирјана Нешић, виша дипломирана библиотекарка из школе Београдска политехника. Том приликомпрезентовано је како нове технологије, као што су Кјуар (QР) кодови, проширена реалност (АР), виртуална реалност (ВР) и друге, могу учинити књигу занимљивијом. Интересантно је да су споменуте апликације бесплатне и на тај начин практично доступне свима. Након увода, средњошколци су у групама кроз практични рад креирали неки од дигиталних садржаја.

Осим гимназијалаца, у радионици су учествовали и ученици из Политехничке и Медицинске школе.


петак, 5. X 2018.

Градска библиотека Суботица

Међународно саветовање библиотекара


Петак је започео стручним саветовањем за библиотекаре на тему „Примена нових технологија и метода рада у раду с децом и младима у библиотекама” који је у Градској библиотеци Суботица окупио око 50 учесника из Србије и Хрватске, од којих је њих 29 имало излагања. Предавачи су били: Алка Стропник (Библиотеке града Загреба), Ана Сударевић (Библиотека ОШ „Дубовац” Карловац), Бернадица Иванковић (Градска библиотека Суботица), Биљана Давидовски и Бојана Маринчић (Народна библиотека Ужице), Бојан Лазић (Хрватска мрежа школских библиотекара Вуковар), Бранка Микачевић и Татјана Петрец (Народна библиотека „Петар Прерадовић” Бјеловар), Драгана Маринковић (Библиотека „Димитрије Туцовић” Лазаревац), Душанка Папић (Народна библиотека „Вељко Петровић” Бачка Паланка), Елизабета Георгиев (Народна библиотека „Детко Петров” Димитровград), Јања Северовић (Градска библиотека „Анте Ковачић” Запрешић), Јасна Милошевић и Снежана Вулић (Народна библиотека „Радислав Никчевић” Јагодина), Милана Бајкин и Дуња Бркин Трифуновић (Народна библиотека „Јован Поповић” Кикинда), Мирјана Нешић (Београдска политехника Београд), Нико Цвјетковић и Кристиан Бенић (Градска библиотека Ријека), Петра Дравински (Библиотека и читаоница „Фран Галовић” Копривница), Рита Флеис (Градска библиотека Суботица), Вера Михаиловић и Маријана Николић (Градска библиотека у Новом Саду), Виолета Ђорђевић и Јасна Бркић (Библиотеке града Београда), Виолета Стојменовић (Народна библиотека Бор) и Владимир Симић (Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак).
Саветовање је била прилика и за умрежавање библиотекара, те успостављање сарадње на неким новим пројектима.

У склопу Дана, у Библиотеци је већ по обичају приређена и пригодна изложба књига и периодике из годишње продукције Хрвата у Србији.


петак, 5. X 2018.

Хрватски културни центар „Буњевачко коло” Суботица

Мултимедијално вече и додела награда

Дани хрватске књиге и речи традиционално су годишња прилика за доделу књижевних награда из области књижевности војвођанских Хрвата. Оне су награђенима уручене на средишњем догађају манифестације, Мултимедијалној вечери, који је одржан у Хрватском културном центру „Буњевачко коло”. Најзначајније признање, награда за животно дело из области књижевности коју додељује Хрватска читаоница, ове је године припала књижевнику и публицисту влч. Марку Кљајићу. Осим четири књиге поезије, Кљајић је аутор неколико књига о местима у Срему у којима је служио као свештеник, бележећи не само културну историју, већ пратећи све што је проживљавао хрватски народ у њима.

Награду Завода за културу војвођанских Хрвата „Емерик Павић” за најбољу књигу објављену током 2017. године добио је историчарРоберт Скендеровић, аутор књиге „Повијест подунавских Хрвата (Буњеваца и Шокаца): од досељавања до пропасти Аустро-Угарске монархије”. Књига је објављена у коиздаваштву ЗКВХ-а и Подружнице за историју Славоније, Срема и Барање Хрватског института за историју у Славонском Броду.

Тријенална награда Завода за културу војвођанских Хрвата „Исо Великановић” за најбољу књигу прозе у периоду од 2015. до 2017. године припала је збирци колумни „Исповијест црквеног паука” влч. Драгана Мухарема објављеној у издању Католичког друштва „Иван Антуновић” из Суботице.

Мултимедијалној вечери је између осталихприсуствовао и амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота који је истакао како овакве манифестације, али и доделе награда за изузетне доприносе заједници, чувају културу и придоносе опстанку Хрвата у Србији.

У оквиру Мултимедијалне вечери наступили су женска певачка група „Преље”, ХКЦ „Буњевачко коло” и камерни хор „Колегијум музикум католикум” из Суботице, док је поезију награђеног Марка Кљајића казивала Катица Наглић из Сурчина.

Књишка продукција


Књишку продукцију „Од Дана до Дана” анализирала је професорка књижевности Клара Дулић. Током овог периода укупно је штампано тридесет наслова, што је на досадашњем просечном нивоу којим можемо бити задовољни.


Објава књига


ПоводомДана хрватске књиге и речи – дана Балинта Вујкова објављене су две књиге које су укратко представљене и на Мултимедијалној вечери.


1. Бајке 2 Балинта Вујкова, у издању Хрватске читаонице Суботица и Завода за културу војвођанских Хрвата, а у склопу пројекта објаве Изабраних дела Б. Вујкова; избор је извршио Златко Ромић, уредница је Катарина Челиковић, а рецензент др Сања Вулић из Загреба. Коректура је рад Мирка Копуновића, а ликовна опрема Дарка Вуковића.

У књизи Бајке 2 на 450 страница сабране су бајке записане на панонском подручју од Градишћа у Аустрији до карашевскохрватских села у румунском делу Баната, а посебно је занимљиво пратити дијалекатско богатство, али и неке сталне изоглосе у јединству различитости које нам ова књига пружа.


2. Дани хрватске књиге и речи: зборник радова 2017. у издању Хрватске читаонице Суботица и Завода за културу војвођанских Хрвата.

Како указује наслов, реч је о зборнику радова са научно-стручног скупа који је одржан у октобру 2017. године у склопу манифестације Дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова. Скуп је окупио предаваче из Србије, Мађарске, Аустрије и Хрватске, а организован је заједно са Научним заводом Хрвата у Мађарској и Шокачком граном из Осијека.

Учесници скупа бавили су се темама везаним за књижевност, језик и културу Хрвата у Подунављу, али и темама везаним за хрватску књижевност и језик уопште. У зборнику је на 274 странице заступљено двадесет чланака подељених у две тематске целине: „Језикословне теме” и „Културолошки дискурси” – кроз књижевне и историјске огледе. Уредница зборника је Катарина Челиковић, која у поговору, између осталог, наводи како радови заступљени у овој књизи представљају „значајне доприносе у валоризацији књижевне и историјске баштине, чиме организатори заиста чине велике помаке ако знамо да је скуп овакве врсте реткост у војвођанских Хрвата”.

Зборник је ликовно опремио Дарко Вуковић.


Полагање венаца на бисту Балинта Вујкова

Организатори, званичници и поштоваоци Балинта Вујкова положили су у петак 5. октобра венце на његову бисту која се налази у „парку књижевника” поред Градске куће.

субота, 6. X 2018.

Основна школа „Свети Сава” Суботица

Акредитовани семинар за наставнике


Дани су завршени у суботу акредитованим семинаром за васпитаче, учитеље, наставнике и професоре који је за циљ имао упознавање са могућностима примене нових технологија у свакодневном раду с децом и младима. Предавачи су биле библиотекарке мр Алка Стропник и Ана Сударевић из Загреба. Полазници, њих око 25, имали су приликуда испробају бесплатне апликације које би требало да им значајно олакшајуизвођење наставе, те је истовремено учине и интересантнијом. У организацији семинара учествовало је и Хрватско национално веће, а акредитован је од стране Педагошког завода Војводине.


Одржавање овогодишњих 17. Дана хрватске књиге и речи – дана Балинта Вујковафинансијски су помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Средишња државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Хрватско национално веће, Покрајинскисекретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

1 2 3
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“