Дани Балинта Вујкова

21.10.2019.

Чак пет дана трају 18. дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова 23. – 27. октобра 2019.

18. дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова биће одржани од 23. до 27. октобра 2019. године у Суботици. Комплексан и богат програм манифестације нуди широку лепезу програма који има за циљ приближити књигу и матерњи језик свим узрасним групама.

Манифестација почиње програмом у среду, 23. октобра када ће у Градској библиотеци Суботица у 19 часова бити одржан Књижевни салон. Том приликом биће представљено четверокњижје Изабрана дела I – IV. Мирослава Славка Мађера, родом Сремца из Хртковаца. С овим капиталним пројектом упознаће нас др Хрвојка Михановић-Салопек, научна саветница ХАЗУ-а и чланица Друштва хрватских књижевника иИван Стипић из Славонског Брода, докторант на Филозофском факултету у Загребу.

Други дан је посвећен образовању и настави на хрватском језику па су заказана два програма за основце и вртиће односно програм за средњошколце

У четвртак, 24. октобра 2019. у 13 часова у великој сали ХКЦ Буњевачко коло биће приређен програм под називом Народна књижевност у школи- у спомен на Балинта Вујкова Диду. Тога дана окупиће се око 350 деце из вртића и основних школа где се настава реализује на хрватском језику или где се слуша предмет хрватски језик с елементима националне културе из Суботице, Мале Босне, Таванкута, Ђурђина, Жедника али и Плавне и Вајске.

За њих ће деца из вртића Петар Пан из Таванкута извести игроказ Турци и Буњевац у дугачкој кошуљи док ће ученици ОШ Матко Вуковић из Суботице одиграти представу Царева пуна врећа лажи. Поред драматизације народних приповетки које је записао Балинт Вујков чућемо и чланове Дечјег тамбурашког оркестра Фестивал буњевачки писама а представићемо и нову књигу штампану оим поводом, трећу књигу из едиције Изабрана дела Балинта Вујкова под називом Бајке 3 која ће бити и подељена вртићким и школским библиотекама. Очекујемо и долазак Балинтових наследница, његових унука а планирамо и једну интересантну игрицу, квиз у циљу очувања нашег народног говора буњевачке и шокачке икавице.

Истога дана, у четвртак, 24. октобра 2019. године у 18 часова у Гимназији „Светозар Марковић” у Суботици биће одржана радионица за средњошколце на тему „Разликовни речник српског и хрватског језика”. Уводну реч одржаће проф. др Томислав Ћужић, лектор хрватског језика с Филозофског факултета у Новом Саду док ће интерактивни квиз уз помоћ паметних телефона и савремених технологија организовати Бернадица Иванковић.
Поред ученика суботичке Гимназије овом интересантном часу хрватског језика присуствоваће и ученици Политехничке и Медицинске школе.

Дводневни научно-стручни скуп, који се бави великанима речи, посебно онима који су неуморно скупљали народну књижевну баштину, биће одржан у петак, 25. и суботу, 26. октобра 2019. године у читаоници Градске библиотеке Суботицас почетком у 9 часова. У скупу учествује двадесет и један предавач из Србије, Хрватске, Аустрије и Мађарске.

У оквиру овога скупа у суботу, 26. октобра 2019. у 11 часова биће одржан округли сто на тему Књижевности у преводу – као мостови сарадње у којем учествују војвођански заводи за културу мањинских заједница и њихови представници.
Циљ је указати на моделе досадашње сарадње али и на будуће, без којих нема прожимања ни култура ни језика.

Приликом одржавања скупа биће постављена и ИЗЛОЖБА КЊИЖЕВНИХ ЧАСОПИСА (и дечјих и оних за младе) И ИЗБОР КЊИГА на језицима пет мањинских завода.

У програм ове манифестације укључен је и Стручни скуп васпитача, учитеља разредне наставе, учитеља и наставника предметне наставе на хрватском језику у Војводини под називом Школа као учећа заједница у којем учествује и Агенција за васпитање и образовање Републике Хрватске. Семинар ће бити одржан у суботу, 26. и недељу, 27. октобра 2019. године у Основној школи Матко Вуковић у Суботици.

И ове године Организациони одбор представља две нове књиге, Бајке 3 у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова и зборник радова с прошлогодишњег међународног саветовања библиотекара. Наставља се праћење књишке продукције, припремају се изложбе.

Популарно Мултимедијално вече, у петак, 25. октобра 2019. године у Великој већници Градске куће с почетком у 19 часова, биће у знаку додела награда за животно дело на подручју књижевности која ове године иде у руке књижевнику МИРКУ КОПУНОВИЋУ, те две награде Завода за културу војвођанских Хрвата – „Емерик Павић“ за најбољу књигу у 2018. и тријенална награда „Томо Вереш“ за најбољу књигу у областинауке и публицистике 2016.-2018. Ове године Хрватска читаоница ће по први пут доделити и посебно признање за издавачки подухват.

У оквиру пратећег програма изложбом у Градској библиотеци Суботица биће представљена књишка продукција Хрвата у Војводини између два Дана хрватске књиге и речи а као и сваке године окупићемо се у петак, 25. октобра 2019. године у 14 часова код бисте Балинта Вујкова у центру града, кодј Градске куће како би положили венце.

Овако комплексан програм, који се одвија током пет дана организује Хрватска читаоница, а суорганизатори су Градска библиотека Суботица, Завод за културу војвођанских Хрвата и Хрватско национално веће, а партнер у припреми научно-стручнога скупа је Научни завод Хрвата у Мађарској.

Манифестацију су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Средишњa државнa канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Хрватско национално веће, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“