Дани Балинта Вујкова

24.3.2020.

Први позив за стручни скуп „Читањем до укључености”

Загребачко библиотекарско друштво, Хрватска читаоница, Градска библиотека Суботица и Завод за културу војвођанских Хрвата организују стручни скуп „Читањем до укључености” који ће се одржати 2. и 3. октобра 2020. у Суботици, у читаоници Градске библиотеке Суботица (Цара Душана 2).

Стручни скуп се организује у оквиру 19. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова.

Програм ће бити састављен од позваних излагања, примера добре праксе и расправе.

Теме уводних излагања су следеће:

- важност читалачке способности и формативна улога читања у обликовању критичког мишљења деце и младих

- језик и читање у укључивању у образовање и свакодневни живот

- важност библиотека

Примери добре праксе садржаваће излагања из библиотека с територија Републике Хрватске и Републике Србије, а укључиваће следеће теме:

- програми за децу и младе с посебним физичким или чулним потребама, тешкоћама у развоју те за децу која живе у посебним околностима или удаљеним заједницама, као што су деца у руралним срединама, на острвима, смештена у установама привременог или трајног смештаја, деца из социјално и економски депривираних средина, припадници других култура и осталих рањивихгрупа у друштву (на пример, припадника мањинских националних заједница)

- услуге с обзиром на посебне потребе или посебне околности у којима дечја библиотека делује

- развој посебних збирки и грађа која задовољава специфичне информационе потребе деце, те коришћење информационих и комуникационих технологија које омогућавају приступ посебним библиотечким збиркама

- сарадња дечјих библиотекара и стручњака у друштвеној заједници која води интеграцији деце у постојеће програме библиотека.

Позивају се сви заинтересовани библиотекари да пријаве своје учешће с излагањем примера добре праксе из својих библиотека.

Пријава мора садржати следеће податке:

1. Назив установе

2. Име и презиме особе која ће представити пример добре праксе (име и е-маил за контакт)

3. Наслов излагања

4. Сажетак (250–400 речи, фонт – Times New Roman, величина слова – 12)

У излагању је потребно усмерити се на посебности, новине и оно што може послужити као добар пример праксе како би учесници добили идеје о могућој примени у својим библиотекама. Свакако треба избегавати понављање излагања које је већ било одржано. Будући да је пракса разнолика, презентације требају отворити расправу.

Пријаве за учешће са излагањем слати на адресу izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com

Рок за пријаву излагања је 15. мај 2020. године.

Повратне информације потенцијални учесници са излагањем добиће до 1. јуна 2020.

Информације о скупу, програму и пријави учесника,као и коначни комплетан програм биће доступан током јула 2020. године на сајтуЗагребачког библиотекарског друштва и сајтовима Хрватске читаонице, Градске библиотеке Суботица и Завода за културу војвођанских Хрвата.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“