Дани Балинта Вујкова

29.9.2020.

19. Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова уз мере епидемиолошке заштите

Организациони одбор деветнаестих по реду Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова одлучио је ову, готово две деценије дугу, највећу књижевну манифестацију овдашњих Хрвата, организовати поштујући и пратећи препоруке и мере свих надлежних тела у вези с епидемиолошким мерама заштите од ширења заразе коронавируса. Тако ће се ова приредба одржати у више дана (26. 09. - 9. 10. 2020.) на више локација и на различите, сада прикладне начине уз већи број суорганизатора за различите врсте публике и учесника.

Дане хрватске књиге и речи отвориће 26. септембра 2020. године стручни скуп за просветне раднике под називом „Организација рада током ванредног стања у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама” у просторијама Етно-салаша Балажевић у Таванкуту. О актуелној теми говориће седам предавача, а програм организује Фондација за развој хрватске заједнице у Србији Кро- Фонд и Одбор ХНВ-а за образовање.

Популарни програм за ученике под називом Народна књижевност у школи, у спомен на Балинта Вујкова Диду ове ће године чинити виртуелни јавни час хрватског језика у четвртак, 1. октобра 2020. године, у који ће се школе укључити преко Јутјуб канала Хрватске читаонице. Том приликом биће представљена нова, четврта књига Изабраних дела Балинта Вујкова под називом Приповитке 1 која ће бити достављена свим школским и вртићким библиотекама. На виртуелном часу деца ће моћи видети и снимак представе Разлинкави зец у извођењу ученика ОШ „Матија Губец” из Таванкута.

Бијенални, међународни стручни скуп библиотекара „Читањем до укључености” биће такође одржан виртуелно у циљу заштите и сигурности свих учесникаи због непредвидиве епидемиолошке ситуације везане уз ковид-19. Скуп ће бити одржан 2. октобра 2020. године с почетком у 9 часовапутем ЗУМ платформе којом координира Загребачко библиотекарско друштво. Након два пленарна излагања из Србије и Хрватске, у скупу ће учествовати тридесет петоро излагача, а пријављено је и више од 100 учесника који ће пратити скуп. И овај ће скуп сва предавања објавити у зборнику радова, а заједнички га организују Загребачко библиотекарско друштво, Хрватска читаоница, Градска библиотека Суботица и Завод за културу војвођанских Хрвата.

У среду, 7. октобра 2020. године, одржава се Књижевни салон који ће бити бити посвећен часопису за књижевност и уметност „Нова реч” и књижевној продукцији која се традиционално представља под називом Од Дана до Дана.

ТрадиционалноМултимедијално вече биће у знаку додела двенаграде Завода за културу војвођанских Хрвата – награде Емерик Павић за најбољу књигу у 2019. годину и тријеналне награде Антун Густав Матош за најбољу књигу поезије у периоду од 2017. до 2019. године. Једногласна је одлука Организационогодбора Дана хрватске књиге и речи,дана Балинта Вујкова да ове године награду за животно дело у области књижевности добије Матија Молцер, пијаниста, композитор, песник, преводилац, сликар, критичар и публициста. Овим програмом у петак, 9. октобра 2020. године, с почетком у 19 часова у Градској библиотеци Суботица завршавају овогодишњи 19. Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова.

Пре ове вечери, у 18 часова, биће положено цвеће на бисту Балинта Вујкова у центру Суботице чиме се жели очувати култура сећања према нашим великанима.

Организациони одбор и ове године представља две нове књиге, Приповитке 1 у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова и зборник радова с прошлогодишњег међународног научно-стручног скупа.

Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Министарство културе и медија Републике Хрватске, Централна државнаканцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Хрватски национални савет, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“