Дани Балинта Вујкова

7.10.2020.

Закључци Међународног стручног скупа „Читањем до укључености” у оквиру 19. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова - 2. октобра 2020.

„Читањем до укључености” била је тема Међународног стручног скупа библиотекара одржаног у оквиру 19. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова у Суботици, дана 2. октобра 2020. године.

Актуелна тема о улози библиотека у укључивању различитих рањивих друштвених група указала је на важност обликовања читалачке способности, стварања креативних програма и услуга те сарадње библиотека, стручњака и свих осталих субјеката у локалној и широј заједници како би се створили услови за њихову активну интеграцију и социјализацију.

Друштво које подстиче читање, а тиме и усвајање знања, ствара здрав темељ за свој опстанак, а школе и библиотеке су места демократизације читања и писања чиме се даје једнака шанса свима независно од друштвеног и имовинског статуса. Зато је важно посветити посебну пажњу читању као врло сложеној активности и стварању искусног читаоца. Током историје јавне библиотеке су отварале дечја одељења и показале да су спремне трансформисати се брже од образовног система а и тиме своју велику снагу.

Захваљујући језику и читању деца и млади из рањивих и маргинализованих група лакше се укључују у образовање и свакодневни живот у чему велику улогу имају библиотеке и библиотекари. Излагања и примери добре праксе у библикотекама с терирорија Републике Хрватске и Републике Србије показали су високу спремност библиотека за креирање разноврсних програма за децу и младе с посебним физичким или чулним потребама, тешкоћама у развоју те за децу која живе у посебним околностима или удаљеним заједницама. У програме и активности укључена су деца из социјално и економски депривираних средина те припадници других култура и осталих рањивих група у друштву, на пример, припадника мањинских националних заједница.

Библиотеке су развиле бројне услуге, посебне збирке и грађу с обзиром на посебне потребе или посебне околности у којима дечја библиотека делује и која задовољава специфичне информационе потребе деце. У њима се користе нове информационе и комуникационе технологије које омогућавају лакши приступ посебним библиотечким збиркама.

Примери добре праксе се међусобно разликују, али имају исти циљ – оснаживање за редовно школовање и свакодневни живот у заједници. Представљена решења показују важност сарадње библиотекара и стручњака, институционалног умрежавања, што води интеграцији деце у постојеће програме библиотека и у друштво уопштено. Представљени примери резултати су рада библиотекара чији је ентузијазам једна од основних полуга развоја библиотека. Библиотекари су свесни потребе евалуације њиховог рада као и укључивања медија како би се створило подстицајно окружење и тако анимирала и укључила шира јавност.

<pУ циљу заштите и сигурности свих учесника те због непредвидиве епидемиолошке ситуације везане уз Ковид-19 скуп је одржан у виду вебинара путем ЗУМ платформе којом је координирало Загребачко библиотекарско друштво. У скупу је учествовало тридесет петоро излагача из Републике Србије и Републике Хрватске, а током осам сати активно је слушало просечно 150 пратилаца.

Сви радови ће бити објављени у зборнику.

Стручни скуп „Читањем до укључености” организовали су Хрватска читаоница Суботица, Загребачко библиотекарско друштво, Градска библиотека Суботица и Завод за културу војвођанских Хрвата.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“