Дани Балинта Вујкова

28.10.2019.

„Пунолетство” највеће књижевне манифестације Хрвата у Србији

Своје овогодишње, „пунолетно” (осамнаесто) издање Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова дочекали су као петодневна манифестација (од среде, 23. октобра 2019. године до недеље, 27. октобра 2019. године) с богатим програмом којим се књига и матерњи језик/говор жели приближити различитим групама – од деце, преко младих до одраслих.

Започети пре осамнаест година као дводневна манифестација посвећена у првом реду валоризацији и мултимедијалној „обради” књижевно-језичке сакупљачке оставштине Балинта Вујкова, Дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова су током година, уз допунску одредницу у називу, битно проширили свој програм и број учесника, па самим тим и свој значај, што је за резултат имало и то да их Хрватски национални савет прогласи једном од манифестација од посебног значаја за хрватску националну мањину у Србији. Данас ту манифестацију организационо подржавају уз оригиналног покретача, Хрватску читаоницу из Суботице, и Градска библиотека Суботица, Завод за културу војвођанских Хрвата и однедавно и Хрватски национални савет.


23.
октобра 2019. године
читаоница Градске библиотеке Суботица
Књижевни салон

Манифестација је започела у среду Књижевним салоном у читаоници Градске библиотеке Суботица на којем је представљено четверокњижје Изабрана дела I – IV Мирослава Славка Мађера, родом Сремца из Хртковаца. О овом капиталном пројекту говорили су др Хрвојка Михановић-Салопек, научна саветница ХАЗУ-а и чланица Друштва хрватских књижевника, Иван Стипић из Славонског Брода, докторант на Филозофском факултету у Загребу и Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата.


24. октобра 2019. године
ХКЦ „Буњевачко коло” у Суботици
Народна књижевност у школи- у спомен на Балинта Вујкова Диду

Други дан 18. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова био је резервисан за програме за децу и младе. У великој сали ХКЦ „Буњевачко коло” одржан је програм под називом Народна књижевност у школи- у спомен на Балинта Вујкова Диду на којем је присуствовало око 300 деце који иду у вртић или похађају наставу на хрватском језику односно слушају предмет хрватски језик с елементима националне културе у Суботици, Малој Босни, Таванкуту, Ђурђину и Старом Жеднику. Као и претходних година, у програму су изведене драматизације народних приповедака на народном говору. Тако су деца из вртића „Петар Пан” из Таванкута извела игроказ Турци и Буњевац у дугачкој кошуљи док су ученици ОШ „Матко Вуковић” из Суботице одиграли представу Царева пуна врећа лажи. Наступили су и чланови Дечјег тамбурашког оркестра Фестивал буњевачки писама који су са солистима извели неколико народних песама. Овом приликом Катарина Челиковић и Бернадица Иванковић, организовале су интересантан квиз за присутну децу у којем су проверили своје знање народних говора, буњевачке и шокачке икавице. Организатори су и ове године припремили представљање нове књиге штампане за ову прилику, треће књиге из едиције Изабрана дела Балинта Вујкова под називом Бајке 3 која је и свечано уручена вртићким и школским библиотекама.


24. октобра 2019. године
Гимназија „Светозар Марковић” у Суботици
Радионица за средњошколце

У Гимназији „Светозар Марковић” у Суботици одржана је радионица за средњошколце на тему „Разликовни речник српскога и хрватскога језика”. Уводну реч одржао је проф. др. Томислав Ћужић, лектор хрватског језика с Филозофског факултета у Новом Саду након којег су ученици уз помоћ паметних телефона и таблета учествовали у интерактивном квизу који је припремила и одржала Бернадица Иванковић.
На овом нешто другачијем али пре свега забавном часу хрватског језика присуствовали су ученици школа у којима се настава одвија на хрватском језику, ученици из суботичке Гимназије „Светозар Марковић”, Политехничке и Медицинске школе.25.
октобра 2019. године
Велика већница Градске куће
Мултимедијално вече

Мултимедијално вече одржано је 25. октобра у Великој већници Градске куће а било је у знаку доделе књижевних награда.

Награда за животно дело Мирку Копуновићу
Књижевник Мирко Копуновић из Суботице овогодишњи је добитник Награде за животно дело из области књижевности, коју додељује Хрватска читаоница, односно Организациони одбор Дана хрватске књиге и речи – дана Балинта Вујкова, а састоји се од плакете и новчаног износа.


Посебно признање Хрвојки Михановић-Салопек
Организациони одбор 18. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова одлучио је ове године доделити и Посебно признање за изузетно издавачко остварење. Ову је награду добила др сц Хрвојка Михановић-Салопек за стручно уређено четворокњижје Изабраних дела Сремца, рођеног Хртковчанина Мирослава Славка Мађера, штампаног у суиздању Завода за културу војвођанских Хрвата из Суботице и Друштва хрватских књижевника Огранак славонско-барањско-сремски од 2014. до 2019. године.

Награде ЗКВХ-а

Награда за најбољу књигу у прошлој, 2018. години, која носи име „Емерик Павић”, добила је научна монографија Традиционална баштина, идентитет и миграције бачких Хрвата Шокаца коју је уредила проф. др сц Милана Чернелић с Филозофског факултета у Загребу.

Тријеналну награду ЗКВХ-а „Томо Вереш” за најбоље дело из областинауке добила је књига Историја подунавских Хрвата (Буњеваца и Шокаца) од досељавања до пропасти Аустроугарске монархије чији је аутор историчардр сцРоберт Скендеровић.

О књижевној продукцији Хрвата из Војводине насталој између два Дана упознао нас је Давор Башић Палковић. Као илустрација овој анализи допринела је и истоимена изложба Бернадице Иванковић постављена у каталошкој соби испред читаонице Градске библиотеке Суботица.

Гости с Учитељског факултета у Загребу

Специјални гости Мултимедијалне вечери били су чланови Академског збора Учитељског факултета у Загребу који су извели мјузикл Тајна с тавана. Присутнима се обратио и декан Учитељског факултета проф. др сц Синиша Опић који је навео како је једна од мисија загребачког Универзитета, којем припада и овај факултет, развијање науке и уметности за друге универзитете, саставнице и удружења изван Хрватске.


25. – 26.
октобра 2019. године
читаоница Градске библиотеке Суботица
Научно-стручни скуп

Трећи дан 18. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујковазапочео је дводневним научно-стручним скупом у читаоници Градске библиотеке Суботица који се бавио великанима речи, посебно онима који су неуморно сакупљали народну књижевну баштину. У раду скупа учествовао је двадесет и један предавач из Србије, Хрватске и Мађарске.
Том приликом представљен је и нови зборник радова с прошлогодишњег међународног саветовања библиотекара у оквиру Дана хрватске књиге и речи.

Учесници научно-стручног скупа посетили су Таванкут и Галерију наиве у техници сламе.

Тогдана је положено цвеће на бисту Балинта Вујкова у парку код Градске куће у Суботици.


26.
октобра 2019. године
читаоница Градске библиотеке Суботица
Округли сто на тему Књижевности у преводу – као мостови сарадње

На тему превођења књижевних дела на округлом столу у читаоници Градске библиотеке Суботицаучествовали су представници војвођанских завода за културу мањинских заједница. Помоћник покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, задужен за културно наслеђе, Милан Мицићупутио је речи поздрава и похвалио заједнички наступ покрајинских завода који су напунили десет година активног деловања.


26. – 27. октобра 2019. године

Основна школа „Матко Вуковић” у Суботици
Стручни скуп „Школа као учећа заједница”

Стручни скуп васпитача, учитеља разредне наставе, учитеља и наставника предметне наставе на хрватском језику под називом „Школа као учећа заједница” у оквиру манифестације Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујковаодржан је 26. и 27. октобра у основној школи „Матко Вуковић” у Суботици. Стручни скуп је имао за циљ језичко стручно усавршавање полазника, којих је било око 40, кроз различите методе подучавања и облика рада односно кроз предавања, радионица и самостални рад полазника.

Организатори скупа су, уз Хрватску читаоницу, Завод за културу војвођанских Хрвата и Хрватски национални савет из Суботице, а суорганизатор Агенција за васпитање и образовање Републике Хрватске.


Нове књиге

1. Бајке 3 у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова

2. Дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова : Зборник радова 2018.


Манифестацију су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, АмбасадаРепублике Хрватске у Београду, Хрватски национални савет, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

1 2
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“