Дани Балинта Вујкова

4.10.2021.

Јубиларни, 20. дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова (5. – 8. X 2021.)

Организациони одбор 20. по реду Дана хрватске књиге и речи – дана Балинта Вујкова овогодишњу манифестацију другу годину заредом припрема уз бројна питања и препреке везане уз епидемиолошке мере заштите од ширења заразе коронавируса. Током Дана, од 5. до 8. октобра 2021. године, биће организовано више програма, сваки за различиту циљну групу, на различитим локацијама у Војводини, у двојаком облику – уз поштовање мера сусрети „уживо” и виртуелна варијанта. Приредбе у оквиру ове манифестације одржаће се у Суботици, Новом Саду и Сонти.

Јубиларни 20. Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова биће отворени Књижевним салоному уторак, 5. октобра 2021. године у Градској библиотеци у Новом Саду, док ће се популарни програм под називом Народна књижевност у школи, у спомен на Балинта Вујкова Диду у виду часа хрватског језика ове године одржати у среду 6. октобра 2021. године у Основној школи „Иван Горан Ковачић” у Сонти. За ученике, основних и средњих школа, припремљен је врло занимљив програм који ће моћи видети на Јутјуб каналу Хрватске читаонице. Овај је програм тематски посвећен 100. годишњици рођења књижевника и композитора Павла Бачића па ће тим поводом за ученике бити приказано концертно читање комада Мала Весна у извођењу студената глуме Уметничке академије у Осијеку.

Учетвртак, 7. октобра 2021. године у великој дворани Хрватског културног центра „Буњевачко коло” у Суботици с почетком у 19 часова Хрватско позориште из Печуја извешће представу Буњевачки блуз, сага о свиту који нестаје. Улаз је бесплатан.

Научно-стручни скуп планиран је за петак, 8. октобра 2021. године у Градској библиотеци Суботица од 9 до 14 часова на којем ће теме бити посвећене књижевно-језичкој и културно-историјској баштини као и савременим културним праксама и дискурсима. Начин одржавања скупа зависиће о епидемиолошкој ситуацији те је могуће уз уживо учествовање и виртуелно представљање путем ЗУМ платформе. Научно-стручни скуп пратиће и изложба књижне продукције Хрвата у Војводини између два Дана која ће бити постављена у каталошкој соби суботичке библиотеке. Након скупа око 14:30 часова биће положени венци на бисту Балинта Вујкова у парку поред Градске куће.

Изложба и књижевне награде<pУ поводу значајног јубилеја, а у оквиру пројекта Године новог препорода у Предворју Градске куће у Суботици, у петак, 8. октобра 2021. године с почетком у 19 часова биће отворена изложба 150 година Буњевачких и Шокачких Новина и Виле.

На овогодишњој мултимедијској вечери, након отварања изложбе, у петак 8. октобра 2021. године у Великој већници Градске куће у Суботици, биће уручене и књижевне награде. Хрватска читаоница Суботица доделиће награду за животно дело песнику и библиотекаруЛазару Францишковићу, док ће Завод за културу војвођанских Хрвата уручити награде „Емерик Павић” за најбољу књигу издату у 2020. години и „Исо Великановић” за најбоље прозно дело у периоду 2018. – 2020. године.

Програм ће имати и свој слављенички део поводом две деценије одржавања ове манифестације у којем ће наступити рецитатори и музичари.

Нови наслови

Дани хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова доносе два нова наслова: објављује се зборник радова с прошлогодишњег Међународног научно-стручног скупа 2020. – „Читањем до укључености” те Припови(је)тке 2, пета књига у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова.

Уз Хрватску читаоницу Суботица суорганизатори највеће књижевне манифестације Хрвата у Србији су Завод за културу војвођанских Хрвата и Градска библиотека Суботица уз подршкуНационалног савета хрватске националне мањине.

Манифестацију су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Национални савет хрватске националне мањине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“