Дани Балинта Вујкова

26.11.2005.

Четврти Дани Балинта Вујкова

Дани су почели полагањем венца на бисту Балинта Вујкова и свечаном приредбом у ОШ "Иван Милутиновић" у Суботици на којој су ученици хрватских разреда извели неколико кратких игроказа према народним приповеткама које је записао Балинт Вујков.

Током мултимедијалне вечери приређен је до тада најбогатији програм у којем је представљено књижевно стваралаштво војвођанских Хрвата у 2005. години. Премијерно је приказан документарни филм Рајка Љубича посвећен почасном грађанину Суботице и добитнику папинског одликовања професору Бели Габрићу. Од гостију издвајамо представнике Хрватске матице исељеника, директора Николу Јелинчића и Марију Хећимовић који су за потребе Хрватске читаонице донирали електронске уређаје (ТВ, ДВД) потом потпредседника Матице хрватске из Загреба Стјепана Сучића, представнике Градске управе Града Осијека Мирјану Смоје и Јасминку Новак Ковач.

Одржан је стручно-научни скуп на којему су учествовали научни радници, књижевници и педагози из Републике Хрватске, Мађарске, Аустрије и Србије. Учесници скупа говорили су о књижевности Хрвата у Бачкој и Срему, сакупљачком раду Балинта Вујкова и о етнографским истраживањима хрватских мањинских заједница на панонском простору.

Свечано је отворена Хрватска читаоница у Улици Беле Габрића.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“