Дани Балинта Вујкова

11.10.2021.

Успешно одржани јубиларни 20. дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова

С богатим, четвородневним програмом у три места, Суботици, Новом Саду и Сонти, од 5. до 8. октобра 2021. године одржани су јубиларни, 20. Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова. Програм овогодишњег издања највеће књижевне манифестације овдашњих Хрвата приређен је у знаку јубилеја, а у погледу епидемиолошких изазова, махом уживо уз понеке виртуелне садржаје уз придржавање епидемиолошких мера заштите од ширења заразе коронавируса. Ова је манифестација одржана и у знаку великог јубилеја, 50. годишњице Вукове награде Балинту Вујкову.


Књижевни салон, 5. октобра 2021. године, Градска библиотека у Новом Саду

Јубиларне 20. Дане хрватске књиге и речи, дане Балинта Вујкова је отворио Књижевни салон у Градској библиотеци у Новом Саду, где су представљене две нове књиге штампане поводом Дана: Припови(је)тке 2, пета књига у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова и зборник радова с прошлогодишњег међународног научно-стручног скупа библиотекара Читањем до укључености. Председница Хрватске читаонице Бернадица Иванковић представила је зборник радова, а потом је о зборнику, али и изазовима у комуникацији с децом за време епидемије говорила водитељка Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду Катарина Новаковић, учесница овог научно-стручног скупа библиотекара.

Председница Организационог одбора манифестације и стручна сарадница у Заводу за културу војвођанских Хрвата Катарина Челиковић представила је пројекат штампања Изабраних дела Балинта Вујкова и најновију, 5. књигу у том низу.


Народна књижевност у школи
, 6. октобра 2021. године, Сонта

Програм Народна књижевност у школи, у спомен на Балинта Вујкова - Диду у оквиру 20. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова ове године одржан је у Сонти. Деца која похађају предмет Хрватски језик с елементима националне културе у месној ОШ „Иван Горан Ковачић” учествовала су у пригодном програму који су им припремиле гошће из Суботице – председница Хрватске читаонице Бернадица Иванковић, председница Организационог одбора Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова Катарина Челиковић, асистенткиња у образовању из Националног савета хрватске националне мањине Наташа Стипанчевић и уредница часописа за децу Хрцка Жељка Вуков. Осим занимљивих игара на тему језика и књижевности, затим квиза о познавању шокачког говора, деца су премијерно погледала снимљену представу Мала Весна Павла Бачића.

Истога дана, а неки и у исто време, ученици који похађају наставу на хрватском језику или изучавају предмет Хрватски језик с елементима националне културе широм Војводине, гледали су припремљен онлајн час хрватског језика. Он се може погледати на Јутјуб каналу Хрватске читаонице под називом Народна књижевност у школи 2021 ХД на линку https://www.youtube.com/watch?v=1a7DyToEGb4.

Овај је програм тематски посвећен 100. годишњици рођења књижевника и композитораПавла Бачића. Тим поводом је приказано концертно читање комада Мала Весна у извођењу студената глуме на Академији за уметност и културу у Осијеку под водством менторке проф. арт. Татјане Берток-Зупковић.


Представа Хрватског позоришта из Печуја, 7. октобра 2021. године, Суботица

У великој дворани Хрватског културног центра „Буњевачко коло” у Суботици Хрватско позориште из Печуја извело је представу Буњевачки блуз, сага о свиту који нестаје. Буњевачки блузрађен је по прозном тексту Томислава Жигманова, а у драматизацији данас покојног хрватског глумца, пореклом из Суботице Влатка Дулића, док режију потписује Славен Видаковић.

Кроз десетак личних прича, а посредством главних протагониста Томе и Лозике, представа настоји приказати живот и искуства буњевачких Хрвата у Бачкој, који су често били у ситуацијама трпети невоље, услед великих историјских преокрета, али и обитељских недаћа. Представа је играна на буњевачкој икавици.

Текст је први пут постављен 2013. године у продукцији загребачке Глумачке дружине Хистрион, а печујско позориште је премијеру имало почетком 2020. године. Улаз за публику био је бесплатан.


Научно
-стручни скуп, 8. октобра 2021. године, Суботица

У Градској библиотеци Суботица одржан је Научно-стручни скуп на којем су теме биле посвећене књижевно-језичкој те културно-историјској баштини и савременим културним праксама и дискурсима. На скупу је учествовао 21 излагач (19 је представило радове) из Србије, Хрватске, Мађарске и Аустрије. Скуп је одржан двојако, уз уживо учествовање и виртуелно представљање путем ЗУМ платформе којим је координирала Градска библиотека Суботица.

Пленарна излагања одржали су Томислав Жигманов (Завод за културу војвођанских Хрвата, Суботица) и Емина Бербић Колар (Факултет за васпитне и образовне науке, Универзитета Јосип ЈурајШтросмајер у Осијеку).

Предавачи су били: Филип Галовић (Католички универзитет Загреб), Марио Бара (Католички универзитет Загреб), Златко Ромић (Суботица), Ђуро Видмаровић (Загреб), Ладислав Хека (Правни факултет Универзитета у Сегедину), Тамара Јуркић Свибен (Учитељски факултет Универзитета у Загребу), Клара Дулић Шевчић (Католичко друштво „Иван Антуновић” Суботица), Лила Ана Трубич (Научни завод Хрвата у Мађарској), Катја Бакија (Универзитет у Дубровнику), Бисерка Голеш Гласновић (Основна школа „Титуша Брезовачког”, Загреб), Роберт Хајсан (Панонски институт, Пинковац), Владимир Нимчевић (Суботица), Мартина Колар Билеге, Весна Будински, Ана Ладан (Учитељски факултет Универзитета у Загребу), Анте Бежен (Учитељски факултет Универзитета у Загребу), Силвестар Балић (Научни завод Хрвата у Мађарској), Катарина Челиковић (Завод за културу војвођанских Хрвата, Суботица), Власта Маркасовић (Економска и трговачка школа „Ивана Домца”, Винковци),Мирко Ћурић (Средња стручнашкола „Антуна Хорвата”, Ђаково) и Иван Стипић (Универзитет у Славонском Броду).

Радови ће бити објављени у зборнику.


Положени венци на спомен-бисту Балинта Вујкова, 8. октобра 2021. године, Суботица

Након научно-стручног скупа, положено је цвеће на спомен-бисту Балинта Вујкова у центру града поред Градске куће. Одајући тако почаст великом сакупљачу народне књижевне баштине – Балинту Вујкову, у програму су учествовале институције хрватске заједнице, Градска библиотека Суботица и Генерални конзулат Републике Хрватске у Суботици.


Изложба поводом 150. годинаБуњевачких и шокачких новина и Виле покретача и уредника Ивана Антуновића, 8. октобра 2021. године, Суботица

Пободом значајног јубилеја, а у оквиру пројекта Године новог препорода у вестибилу Градске куће у Суботици, отворена је изложба 150 година Буњевачких и Шокачких Новина и Виле, ауторке Катарине Челиковић (Завод за културу војвођанских Хрвата).


Мултимедијско вече и додела књижевних награда, 8. октобра 2021. године, Суботица

На овогодишњој мултимедијској вечери, у оквиру завршетка јубиларних 20. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова, у Великој већници Градске куће у Суботици, уручене су књижевне награде. <pНаграду Организационог одбора Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова за животно дело на подручју књижевности добио је песник и библиотекар Лазар Францишковић (1948. – 2021.) из Суботице. Францишковић је аутор десетак књига (поезија, проза, есеји, публицистика). Францишковић слови за врсног стилисту и песника самосвојне лирике, коју твори без сувишних нарација, са снажном метафориком, понекад с наносом медитативности и контемплативности.<pНаграду „Емерик Павић” за најбољу књигу штампану у 2020. години Завод за културу војвођанских Хрвата доделио је знанственој монографији Идентитет сремских Хрвата кроз призму традиционалне баштине главне уреднице др сц Милане Чернелић, чији су суиздавачи Филозофски факултет Универзтета у Загребу, Одељење за етнологију и културну антропологију, ФФ-прес и ЗКВХ. Монографија је настала као резултат етнолошких истраживања међу сремским Хрватима која су спровела студенти етнологије и културне антропологије Филозофског факултета у Загребу.<pТријеналну награду „Исо Великановић” за најбоље прозно дело у периоду 2018. – 2020. добио је хрватски писац родом из Моноштора Иван Видак за роман Радио Сига, објављен у издању загребачког Сандорфа.<pПрограм је имао и свој слављенички део поводом две деценије одржавања ове манифестације у којем су наступили рецитатори и казивачи (Невена Млинко, Марија Ковач, Бернадица Иванковић), тамбураши ХГУ Фестивал буњевачки писама из Суботице и збор ХКПД-а Јелачићиз Петроварадина.

Овом приликом уручене су и захвалнице институцијама и појединцима који су подржавали ову манифестацију.


Књижна продукција и изложба књига

Књижну продукцију и ове је године пратио Завод за културу војвођанских Хрвата у сарадњи с новинарем Хрватске речи Давором Башићем Палковићемкоји је направио и аналитички приказ и представио га на Мултимедијској вечери.

Изложбу књижне продукције у Градској библиотеци Суботица припремила је Бернадица Иванковић.


Издања

Организациони одбор наставља с издавачком делатношћу. За овогодишње, јубиларне, 20. Дане хрватске књиге и речи, дане Балинта Вујкова, штампане су и представљене две нове књиге: Припови(је)тке 2 у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова и зборник радова с прошлогодишњег међународног научно-стручног скупа. Суиздавачи обе књиге су: Хрватска читаоница Суботица и Завод за културу војвођанских Хрвата.

Припови(је)тке 2– књига 5 у едицији „Изабрана дела Балинта Вујкова”
Сарадници у изради књиге су: избор, лектура, речник Златко Ромић; књигу је уредила и текстове редиговала Катарина Челиковић, припрема текстова и техничка припрема за штампу мр Ервин Челиковић; ликовна опрема Дарко Вуковић, коректура Мирко Копуновић.

Зборник радова с Међународног научно-стручног скупа библиотекара– Читањем до укључености, одржаног 2. октобра 2020. године у којем је двадесет радова. Сарадници у изради књиге су: уредница Катарина Челиковић; превод сажетака на енглески Ивана Грозница; коректура Јелена Дулић Бако; техничко уређење мр Ервин Челиковић; ликовна опрема Дарко Вуковић.

Манифестацију су подржали:
Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Национални савет хрватске националне мањине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Организатори<pУз Хрватску читаоницу Суботица суорганизатори највеће књижевне манифестације су Завод за културу војвођанских Хрвата и Градска библиотека Суботица уз подршкуНационалног савета хрватске националне мањине као и Научног завода Хрвата у Мађарској (у делу научно-стручног скупа).

Организациони одбор: Катарина Челиковић (председница), породица Вујков, Бернадица Иванковић, Томислав Жигманов, Маргарета Уршал, Наташа Стипанчевић, Златко Ромић, Дајана Шимић, Клара Дулић Шефчић, Стјепан Блажетин, Силвестар Балић.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“