Дани Балинта Вујкова

27.6.2022.

Стручни скуп Сторителинг за децу и одрасле - људи и приче – други позив

Загребачко библиотекарско друштво, Хрватска читаоница Суботица, Градска библиотека Суботица и Завод за културу војвођанских Хрвата организују стручни скуп Сторителинг за децу и одрасле - људи и приче који ће се одржати 21. и 22. октобра 2022. године, у Суботици, у читаоници Градске библиотеке Суботица (Цара Душана 2).

Скуп ће бити организован по хибридном моделу, предавачи уживо, а учесници без излагања уживо и онлајн.

Стручни скуп се организује у оквиру 21. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова.

Програм ће бити састављен од позваних излагања, примера добре праксе и расправе.
Уводна позвана излагања:
  • Тања Граовац, Градска народнабиблиотека „Жарко Зрењанин”, Зрењанин, Србија:Сторителинг радионице за децу у култури, један пример добре праксе
  • Даица Лештек, Основна школа „Доња Стубица”, Доња Стубица, Хрватска: Причање бајки, прича и легенди као дио књижничарске праксе
 

У позваним излагањима биће речи о томе шта је сторителинг (storytelling) и које су специфичности усменог приповедања као и колико се разликује приповедање деци и одраслима, губе ли се неминовно вредности приповедања уживо преласком у виртуелно окружење и посебно како традиционално приповедање, које је укорењено у миту, бајци и усменој предаји, приближити деци у време живота на даљину и ограничених физичких сусрета.

Кроз излагања ће се покушати одговорити на питање да ли је могуће приповедањем развити и оне вредности које није могуће у дигиталном свету и каква је улога народних и школских библиотека, посебно библиотекара у свему томе.

Примери добре праксе садржаваће излагања и постере из библиотека с територија Републике Хрватске и Републике Србије, а укључиваће програме, пројекте и активности приповедања за децу, младе и одрасле.

Позивају се сви заинтересовани библиотекари на пријаву учешћа с излагањем примера добре праксе из својих библиотека.

Пријава мора садржавати следеће податке:

1. Назив установе


2. Име и презиме особе која ће представити пример добре праксе (име и имејл за контакт)

3. Наслов излагања

4. Врста излагања: излагање или излагање на постеру

5. Сажетак (250-400 речи, фонт – Times New Roman, величина фонта 12)

У излагању је потребно усмерити се на посебности, новине и оно што може послужити као добар пример праксе како би учесници добили идеје о могућој примени у својим библиотекама. Свакако треба избећи понављање излагања које је већ било одржано. Будући да је пракса разнолика, презентације треба да отворе расправу.

Пријаве за учешће с излагањем слати на имејл адресу izlaganja.skup.Subotica2022@gmail.com

Рок за пријаву излагања је 15. јул 2022. године.

Повратне информације потенцијални учесници с излагањем добиће до 1. августа 2022. године.

Зборник радова са стручног скупа биће штампан у 2023. години, најкасније до почетка 22. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова.

Информације о скупу, програму и пријави учесникакао и коначанкомплетан програм биће доступан на сајту Загребачког библиотекарског друштва као и сајтовима Хрватске читаонице, Градске библиотеке Суботица и Завода за културу војвођанских Хрвата.

 

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“