Дани Балинта Вујкова

18.10.2022.

Тема 21. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова Сторителинг – Приповедање прича

Четвородневни програм 21. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова биће одржан од 19. до 22. октобра 2022. године, а одвија се на тему „Сторителинг – Приповедање прича”.

Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова биће отворени у среду 19. октобра 2022. године програмом за ученике у Бачком Моноштору, где ће деца чути приче о свом месту, а потом се и сами укључити у приповедање. Истог ће се дана у Бачком Моноштору у Дому културе одржати и Књижевни салон у оквиру којег ће бити представљена књижна продукција Од Дана до Дана, као и књига поезије Буђења ричи моношторског песника Жељка Шеремешића.

Након двогодишње паузе уживо сусретања због пандемије у Суботици ће у четвртак 20. октобра 2022. године у великој сали ХКЦ „Буњевачко коло” са почетком у 13 часова бити одржан програм за децу суботичких основних школа и вртића под називом Народна књижевност у школи, у спомен на Балинта Вујкова Диду.
На јавни час хрватског језика окупиће се око 320 деце из вртића и основних школа где се настава одвија на хрватском језику или где се слуша предмет хрватски језик с елементима националне културе из Суботице, Мале Босне, Таванкута, Ђурђина и Жедника.

У програму учествују деца из вртића Петар Пан из Таванкута која ће извести игроказ Срића и несрића а ученици ОШ Иван Милутиновић из Суботице припремили су представу Ко је пропио јорган покрива се шеширом. Поред драматизације народних приповетки наступиће и чланови ХКПД „Ђурђин” из Ђурђина, а биће представљена и нова књигаштампана за ову прилику, шеста књига из едиције Изабрана дела Балинта Вујкова под називом Басне и приповијетке која ће бити и подељена вртићким и школским библиотекама.

Истога дана, у четвртак, 20. октобра 2022. године у 18:30 часова у Гимназији „Светозар Марковић” у Суботици биће одржан програм за средњошколце, такође на тему причања прича или сторителинга, који у савремено доба доживљава праву ренесансу. Тако ће средњошколци моћи дa чуjу неколико хрватских народних бајки у извођењу Данице Лештек из Доње Стубице, Република Хрватска, а након причања имаће прилику дa изразe своје утиске.

Дводневни научно-стручни скуп на тему „Сторителинг” за децу и одрасле људи и приче, биће одржан у петак, 21. и суботу, 22. октобра 2022. године у читаоници Градске библиотеке Суботица са почетком у 9 часова. Биће огранизован по хибридном моделу, а окупиће око 70 библиотекара из Србије и Хрватске који ће учествовати на скупу у Суботици, али и још 120 библиотекара из целог региона, колико их се до сада пријавило, који ће скуп пратити онлајн путем ЗУМ платформе, а биће омогућен и лајв-стриминг путем Јутјуб канала и Фејсбук профила, што значи да ће их бити и више. Програм ће бити састављен од два позвана излагања из Србије и Хрватске и 33 примeра добре праксе кроз излагања и постер презентације, као и расправе.
Скуп организују Хрватска читаоница Суботица, Градска библиотека Суботица, Загребачко библиотекарско друштво и Завод за културу војвођанских Хрвата.

У оквиру пратећег програма изложбом у Градској библиотеци Суботица биће представљена књижна продукција Хрвата у Војводини између два Дана хрватске књиге и речи, а као и сваке године биће положени венци на бисту Балинта Вујкова у центру града, поред Градске куће у петак, 21. октобра 2011. године у 14:30 часова.

Мултимедијално вече, којe ће бити одржано21. октобра 2022. године у великој дворани ХКЦ „Буњевачко коло” с почетком у 19 часова, биће у знаку књижевних награда. Организациони одбор 21. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова одлучио је награду за животно дело доделити Ружи Силађев из Сонте, познатој списатељици која осим завичајне тематике чува и своју сонћанску икавицу. Завод за културу војвођанских Хрвата доделиће награду „Емерик Павић” за најбољу књигу штампануу 2021. години и тријеналну награду „Томо Вереш” за најбољу књигу у области науке и публицистике објављену у периоду 2019-2021.
Током вечери наступиће гости из удружења Шокачка грана из Осијека, Женска певачка група Краљице Бодрога из Моноштора и Хрватско музичко удуржење Фестивал буњевачки писама из Суботице.

И ове године Дани хрватске књиге и речи, дани Балинта Вујкова доносе два нова наслова: Зборник радова с прошлогодишњег научно-стручног скупа и Басне и приповетке, шеста књига у едицији Изабрана дела Балинта Вујкова.

Уз Хрватску читаоницу Суботица суорганизатори највеће књижевне манифестације Хрвата у Војводини су Завод за културу војвођанских Хрвата и Градска библиотека Суботица уз подршку Националног савета хрватске националне мањине.

Манифестацију су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Национални савет хрватске националне мањине, Осјечко-барањска жупанија, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“