Дани Балинта Вујкова

7.10.2006.

Пети Дани Балинта Вујкова

ПЕТИ по реду ДАНИ БАЛИНТА ВУЈКОВА од дводневне прерасли су у тродневну манифестацију која је окупила децу, њихове родитеље, учитеље и научне раднике.

Штампана је сликовница "Разлинкави зец" и Зборник радова са стручних скупова који је представљен на почетку стручног скупа на којем су учесници скупа говорили о великом делу Балинта Вујкова, али и проблему очувања буњевачке икавице.

Први пут у оквиру Дана Балинта Вујкова - дана хрватске књиге и речи, на сцени Дечјег позоришта, наступила су у четвртак 5. октобра деца из вртића и основних школа с драматизацијом народних приповедака које је сакупио и записао Балинт Вујков. Након наступа, деци је приређено изненађење - приказан је први анимирани филм на буњевачкој икавици под називом "Чукундидино зрно ора", такође по приповетки Балинта Вујкова. За овај је филм цртеже је израдила наша ликовна уметница Цилика Дулић, анимацију су урадили Игор Темуновић и Данијела Мамужић, а редитељски посао урадио је Рајко Љубич. Гошћа је била Цилика Дулић.

И овогодишњи Дани Балинта Вујкова окупили су на стручном скупу учеснике из Војводине, Аустрије, Мађарске и Хрватске.

Посебну пажњу привукли су представници Народног отвореног универзитета који су суботичку Хрватску читаоницу даривали с неколико стотина књига.

А из богате обитељи те издавачке куће у суботу је у Градској библиотеци представљена књига Томислава Жигманова Хрвати у Војводини данас - трагање за идентитетом. Рецензенти и издавачи из Загреба оценили су је као дело важно за хрватску, али и српску јавност.

На стручном скупу представљен је Зборник радова са стручних скупова 2002.-2005.

Организациони одбор је позвао локалну самоуправу да се промени локација садашњег назива улице Балинта Вујкова на за то прикладније место, с обзиром да је реч о једном од три највећа књижевна имена Суботице и једином градском носитељу "Вукове награде" која му је додељена пре 35 година. Предложили су да то буде управо улица у којој је његова родна кућа, данашња Улица Отона Жупанчића. Такође је поновљена молба да се биста Балинта Вујкова постави у парк пред Градском кућом, наспрам пресветлом Блашку Рајићу, с којим је за живота пријатељевао.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“