Дани Балинта Вујкова

13.10.2007.

Шести Дани Балинта Вујкова

Суорганизатор постала Градска библиотека Суботица.

 

Успешност овогодишње манифестације очитовала се у наступу деце основних школа која похађају наставу на хрватском језику. У Хрватском културном центру "Буњевачко коло", 11. X око 300 деце слушало је и гледало своје вршњаке у драматизацијама народних приповедака и бајки које се записао Балинт Вујков. Стога се овакав вид афирмације буњевачког говора подржава и очекује и убудуће а позив ће се упутити и месним удругама културе у Војводини.

И ове је године објављена књига из опуса Балинта Вујкова под називом "ПУПКО и дружина" те је подељена деци основних школа.

Стручно-научни скуп окупио је до сада највише излагача на теме: Сакупљачки рад Балинта Вујкова и Драмско стваралаштва Хрвата у Војводини и представљање књижне продукције у раздобљу од прошле до овогодишње манифестације. О темама је говорило 17 учесника скупа и потврдило актуелност теме ПОЗОРИШТА у чијој се сени срушеног Талијиног храма и одржавао скуп. Скуп је пратила изложба књига и чланака о драмском стваралаштву Хрвата у Подунављу, аутора МИЛЕТА ТАСИЋА, као и фотографије казалишних представа у прошлом веку.

У оквиру мултимедијалне вечери у Народном позоришту гостовало је Хрватско позориште из Печуја с представом ПОШТЕНИ ВАРАЛИЦА Антуна Карагића те наишло на одличан пријем суботичке публике.

Велика заинтересованост учесника скупа потврђује потребу стручне валоризације не само богате заоставштине Балинта Вујкова већ и бављење другим темама из књижевности и језика. Састав учесника даје скупу међународни карактер.


Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“