Дани Балинта Вујкова

24.10.2009.

Осми Дани Балинта Вујкова

У знаку очувања језика и књиге преко часописа

 

Тродневна, највећа књижевна манифестација Хрвата у Војводини Републици Србији одржана је од 22. до 24. октобра а започела је свечаним отварањем у Великој већници Градске куће.

Дводневни међународни стручни скуп одржан је у читаоници Градске библиотеке на теме "Сакупљачки рад Балинта Вујкова" и "Књижевни часописи у подунавских Хрвата".

Програм намењен деци по називом "Народна књижевност у школи" одржан је у Великој већници Градске куће пред око 400 деце из вртића и ученика који наставу похађају на хрватском језику. Предшколци из вртића "Марија Петковић - Сунчица" и ученици подручне ОШ "Иван Милутиновић" из Мале Босне, извели су неколико игроказа по мотивима народних приповедака које је записао Балинт Вујков. Златко Ромић је представио најновију књигу из опуса Балинта Вујкова "Цвиће и камен" која је потом поклоњена свим школским библиотекама и извођачима програма.

У Читаоници Градске библиотеке представљен је угледни загребачки издавач АГМ.

Програме је пратила изложба књижевних часописа.

За Осме дане Балинта Вујкова штампана је његова прва књига "Цвиће и камен" која је по традицији поклоњена школским библиотекама.

У богатом програму Мултимедијалне вечери представљени су хрватски књижевници, одликовани орденом Данице хрватске с ликом Марка Марулића, које им је 7. октобра 2009. године, поводом Дана независности, уручио председник Републике Хрватске Стјепан Месић (Јасна Мелвингер, Лазар Мерковић, Петко Војнић Пурчар и Војислав Секељ).

Другу годину за редом Организациони је одбор доделио награду за животно дело на подручју књижевности под називом БАЛИНТ ВУЈКОВ ДИДА - која је ове године припала хрватском књижевнику Петку Војнић Пурчару.

Мултимедијално вече настављено је програмом у којем су наступили глумци ХНК "Аугуст Цесарец" из Вараждина који су извели програм под називом ТИ ДРАГА, ТИ РЕЧ МИ ДОМАЧА - избор из кајкавске поезије и прозе. Они су показали како се на дијалекту може говорити али и писати књижевност.

Учесници скупа и чланови обитељи Вујков положили су у петак, 23. октобра венац на гроб Балинта Вујкова на којем је прошле године уклесана његова мисао: "Народу пружи оно што разумије а то је испред свега његов говорни језик, којег је ипак усисао, са метериним мликом! Уз то - ја 55. г. вјерујем - тај језик је красан и прекрасан. Вјерујем чак и то, да сам га понекад успио, 'фотокопирати' у тој љепоти!"

Гости су имали прилику посетити децу у таванкутској основној школи "Матија Губец" где су посебно срдачно с децом разговарали Јакша Фиаменго и Петко Војнић Пурчар.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“