Дани Балинта Вујкова

29.10.2010.

Девети Дани Балинта Вујкова

У знаку народне књижевности Хрвата у Подунављу

Овогодишња највећа књижевна манифестација Хрвата у Војводини и Србији ДАНИ БАЛИНТА ВУЈКОВА с поднасловом ДАНИ ХРВАТСКЕ КЊИГЕ И РЕЧИ, коју девету годину заредом организује Хрватска читаоница и Градска библиотека, одржана је од 27. до 29. октобра. Она се сваке године одржава у месецу књиге у циљу очувања народног говора и стваралаштва на хрватском књижевном језику, оживљавања књижевне баштине и валоризације великога дела нашег највећег сакупљача народне књижевности Балинта Вујкова.

 

Тема IX дана Балинта Вујкова била је Народна књижевност Хрвата у Подунављу.

Програм за ученике - Народна књижевност у школи

Девети Дани Балинта Вујкова почели су у среду, 27. X. у Великој већници Градске куће у којој је било око 400 ученика који похађају наставу на хрватском језику. Они су са својим наставницима упознали Балинта Вујкова и народно благо кроз драматизацију неколико приповедака, добили су нову књигу из опуса Балинта Вујкова "Три приповитке о змајовима". На ликовни конкурс, који је расписао Организациони одбор на тему "Змај из приповитке диде мог", стигло је 120 цртежа змајева које су послали ученици основних школа и деца из вртића "Марија Петковић". Жири у саставу Олга Шрам, Љубица Сутуровић и Арсен Ћосић, одабрао је 14 најбољих радова, а Организациони одбор Дана Балинта Вујкова припремио је лепе награде. Свако дете које је учествовало на ликовном конкурсу добило је књигу "Три приповитке о змајовима" а најбољи радови представљени су на изложби у вестибилу Градске куће.

Разговор о актуелном тренутку у књижевности Хрвата у Војводини

У четвртак, 28. X. увече одржан је разговор о актуелном тренутку у књижевности Хрвата у Војводини у којем је учествовало тридесетак писаца и људи који се баве књигом. Они су изразили потребу што већег укључивања младих у свет литературе те је донешена одлука о покретању радионица креативног писања за завршне разреде основне школе као и за средњошколце. Такође ће се порадити на покретању Књижевног салона.

Стручни скуп

Дана 29. X. у стручном скупу на тему "Народна књижевност Хрвата у Подунављу" учествовали су: др соц. Сања Вулић из Загреба, мр соц. Стјепан Блажетин и конзул Републике Хрватске у Мађарској Катја Бакија из Печуја у Мађарској, др Роберт Хајсзан из Аустрије, др соц. Јасна Мелвингер и Петко Војнић Пурчар из Петроварадина, Марија Шеремешић из Сомбора, Звонимир Пелајић из Плавне и суботички учесници стручнога скупа: Томислав Жигманов, Ђуро Лончар, Бернадица Иванковић и Катарина Челиковић.

На скупу је изложено 12 радова на тему "Народна књижевност Хрвата у Подунављу" и "Сакупљачки рад Балинта Вујкова". Сви ће радови бити објављени у зборнику који је у припреми за штампање.

Књижевна награда за животно дело "Балинт Вујков Дида"

Организациони одбор Деветих дана Балинта Вујкова трећу годину за редом додељује награду за животно дело на подручју књижевности под називом БАЛИНТ ВУЈКОВ ДИДА. Ову награду и признање, која се састоји од уметничке слике и новчаног износа, сматрамо као част и обавезу према својим најзаслужнијим делатницима на подручју књижевности. Ликовно је признање осмислила сомборска уметница ЦЕЦИЛИЈА МИЛЕР.

Ово значајно признање Организациони одбор доделио је изузетној језикословки др соц. ЈАСНИ МЕЛВИНГЕР из Петроварадина на мултимедијалној вечери приређеној 29. X.

Мултимедијално вече

Дани Балинта Вујкова прате и издавачку делатност на хрватском језику у Војводини коју је на Мултимедијалној вечери, 29. октобра у Великој већници Градске куће, од прошлих Дана до данас представила чланица Организационог одбора Жељка Зелић.

На почетку ове вечери публици се обратио председник Хрватског националног већа др соц Славен Бачић честитајући Организационом одбору на напорима које улаже у очување књижевне и језичке баштине. Он је том приликом рекао како је ХНВ Дане Балинта Вујкова уврстио у једну од три манифестације од значаја за хрватску националну заједницу у Србији.

На мултимедијалној вечери, с темом народна књижевност, представљена је реч у различитим облицима, међу којима је и онај музички. Народне песме Шокаца записивао је а неке и компоновао др Јосип Андрић, а сарадник Завода за културу војвођанских Хрвата проф Војислав Темуновић их је пописао и ставио на репертоар тамбурашких састава. Две шокачке народне песме, уз пратњу Тамбурашког оркестра ХКПД "Матија Губец" из Таванкута отпевали су Борис Годар и Бернардица Војнић Мијатов ("Сиди дида на јендеку" и "У башчи цвате ораси"). Буњевачке народне песме (Сјај мисече, не криј зраке своје" и Мисечина, мисечина") отпевала је Марија Секереш уз пратњу Тамбурашког оркестра Хрватске глазбене удруге "Фестивал буњевачки писама" под диригентском палицом проф Мире Темуновић.

Током вечери публика је имала прилику чути стару буњевачку народну песму "грокталицу" или "гроктушу" у извођењу Адриане Митрески, што је плод започетог етномузиколошког истраживања Завода за културу војвођанских Хрвата који настоји скупити ове скоро заборављене старе песме.

Једну од шокачких приповедака говорила је гошћа из Сонте - Ружа Силађев, а стару народну песму под насловом Спремање у сватове говорила је студент Невена Млинко.

Специјални гости Деветих дана Балинта Вујкова било је Хрватско обртничко пјевачко и глазбено друштво "Зрински" из Осијека који су отпевали сплет изворних народних песама из Хрватске.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“