Дани Дежеа Костолањија

25.3.2010.

Дани Дежеа Костолањија 2010

Дани Дежеа Костолањија су ове године одржани XIX пут 25., 26. и 29. марта у Градској библиотеци. И ове године је ову манифестацију пратила многобројна публика и медији.

Дана 25. марта су приказани радови ученика пријављених на конкурс за узраст основне школе у категорији ликовних остварења на тему илустрације Костолањијевих дела, а за средњошколце и студенте за категорију филм или презентацију. Најбољи су богато наградјени.

Увече је академик Сегеди Масак Михаљ из Мађарске одржао предавање на тему Језик и нација у делу Костолањија. Овог дана су гости из иностранства прихваћени и смештени.

Дана 26. марта је манифестација настављена саветовањем на којем су присуствовали академици Бела Помогач и Сегеди Масак Михаљ (Мађарска), професори на факултетима Рудас Јутка (Словенија), Балаж Имре Јожеф (Румунија), Марко Чудић, асистент на Филолошком факултету у Београду, Арањ Жужана филолог (Мађарска) а поздравну реч скупу упутио је управник библиотеке Драган Роквић. Скупу су председавале Хожа Ева професор и Агоштон Прибила Валерија.

Након саветовања представљено је издање Елетјел-а, аутора Шифлиш Г. Кларе, на којем је осим аутора говорила Беседеш Валерија, затим ново издање Градске библиотеке Суботица: Албум цртежа Гезе Чата о којем су говориле Агоштон Прибила Валерија и Олга Ковачев Нинков. Поред тога представио се и часопис Корунк (Румунија) чију редакцију су представљали Балаж Имре Јожеф и Риган Лоранд.

И ове године су учесници скупа посетили спомен собу Дежеа Костолањија у Гимназији "Светозар Марковић" и положили венац на бисту овог великог писца.

29. марта је у сколпу Дана Дежеа Костолањија гостовао у Градској библиотеци глумац Лукач Шандор носилац награде Prima Primissima.

Радови са скупа објављени су у зборнику радова са називом "Kihez vagy mihez" у 300 примерака.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“