Дани Дежеа Костолањија

9.4.2013.

Дани Дежеа Костолањија 2013.

21. и 22. марта 2013. у Градској библиотеци у Суботици одржана је манифестација „Дани Дежеа Костолањија”.


Манифестација је почела такмичењем средњошколаца са називом “Загонетка Костолањи” које је ове године обухваћено ИПА Програмом прекограничне сарадње Мађарска-Србија, “Културна путовања у регији Сегедина и Суботице” са скраћеним називом “CULTRAIL”.


У “Загонетки Костолањи” учествовало је око 150 ученика средњих школа из Суботице, Новог Сада, Бачке Тополе, Сенте, Бечеја, Сегедина и из Ђуле (Мађарска). Првог дана такмичења ученици су се такмичили у познавању дела Костолањија, а другог дана су млади из Војводине посетили у Сегедину Агору “Алберт Сент-Ђерђи” и Градску кућу.


У оквиру традиционалне манифестације „Дани Дежеа Костолањија” 21. марта 2013. учесници су послеподне положили венце на бисту и на спомен плочу Дежеа Костолањија, након чега је у Градској библиотеци уследило отварање саветовања-округлог стола. На отварању су учеснике и публику поздравили Валерија Агоштон Прибила, заменица управника Градске библиотеке и Бела Помогач, почасни председник стручног скупа „Дани Дежеа Костолањија”. Учесници округлог стола су били Хајнрих Ајстерер, преводилац из Аустрије, Тјири Лоазел, преводилац из Француске, Жофија Силађи, историчарка уметности из Мађарске, Чила Уташи, доценткиња са Катедре за хунгарологију и мађарску књижевност у Новом Саду, и Марко Чудић, преводилац, историчар књижевности. Тема скупа је ове године био роман Костолањија “Шева” али било је речи и о преводима других романа, као и о критичком издању новела овог писца. Жофија Силађи је анализирала мотиве чежње у роману “Шева” и говорила је о проблемима на које наилазе приликом састављања критичког издања сабраних новела Костолањија. Бела Помогач је у свом есеју говорио о улози родног града у стваралаштву Костолањија. Модератор већери је била Ева Хожа, доценткиња, историчарка књижевности. 22. марта учесници скупа су имали прилике да обиђу главна литерарно-културална обележја града.


Манифестацију су помогли Национални културални фонд Мађарске (НКА), Град Суботица, Мађарско национално веће, Генерални конзулат Мађарске у Суботици и Издвачка кућа “Елетјел”.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“