Дани Дежеа Костолањија

31.3.2014.

Одржани су „Дани Дежеа Ксотолањија”

Ове године по четврти пут је организовано такмичење под називом „Загонетка Костолањи” у оквиру „Дана Дежеа Костолањија”.

Организациони одбор манифестације ове године се определио за другачији концепт. Уместо прошлогодишњег такмичења, када су ученици по граду трагали за дестинацијама које се налазе у романима познатог ствараоца, ове године су показали своју вештину у дискусији. Главна тема је биo роман „Неро, крвави песник”.

На такмичење се пријавило 6 екипа, и то: из Гимназије „Деже Костолањи” (Чонгор Молнар, Агота Будаи, Марк Чеке, Далма Корхец), из Гимназије „Светозар Марковић” (Ема Барањи, Кристина Чилег, Дора Тиквици, Мелиса Шалинг), из Економске средње школе „Боса Миличевић (Бригита Бартол, Синита Береш, Тинде Косо, Беата Мулиц), из Медицинске средње школе (Кити Макаи, Јудит Ховањец, Теодора Хегедиш, Николета Лањи), затим две екипе из Бачке Тополе из Гимназије и из Економске средње школе „Доситеј Обрадовић” (Агнеш Бриндза, Патриција Клебечко, Адриан Ковач, Оршоља Баби, затим Вираг Балаша, Адел Миклоши, Атила Кираљ, Габријела Бика).

Као и ранијих година и ове су организатори и учесници комуницирали преко Фејсбука. Ученици су за домаћи задатак добили да цео роман, или само један детаљ прикажу у облику стрипа.

Такмичење је почело дискусијом, екипе су изложиле своје аргументе за и против да ли је роман историјског или псеудоисторијског карактера, затим да ли је главни јунак више уметник или политичар. У наставку је следила анализа поезије Дежеа Костолањија. Задате песме настале су на крају Првог светског рата и садрже тему рата, мировни споразум, и губитак завичаја и родне земље. Водитељка дискусије је била Грета Башић. Током такмичења није изостала ни игра, јер су екипе добиле задатак да допуне једну песму, стварајући у потпуности ново дело.

На крају ученици су добили цитате из романа и ликовна дела која су требали спојити.
Жири је у саставу: Ева Хожа, Јудит Рафаи, Каталин Михаљи, Дора Хичик и Габор Вираг донео одлуку да прво место припадне екипи Гимназије „Деже Костолањи” из Суботице, друго место су освојили ученици Гимназије „Светозар Марковић” из Суботице а треће место је припало екипи Економске средње школе из Суботице.

Наравно ни остали нису отишли кући празних руку, јер су добили на поклон критичко издање романа „Неро, крвави песник”.

Научно саветовање на тему критичког издања дела Дежеа Костолањија одржало се се у суботу, 29. марта 2014. године, у читаоници Градске библиотеке. . Госте је поздравио Габор Вираг писац, директор Издавачке куће „Форум”, члан организационог одбора „Дани Костолањија”, Драган Роквић, директор Градске библиотеке Суботица и Тамаш Корхец, председник Националног већа мађарске националне мањине. Тамаш Корхец је у свом говору истакао важност неговања говорне културе која је у тзв. „сајбер” свету све више изложена губитку и пропадању. Истакао је значај такмичења „Загонетка Костолањи” које је доказало, да су млади способни на самоизражавање, и изразио је апел да се реторичке способности младих не изгубе. Неговање традиције „Костолањија” је прилика да се у овом напору подупремо и да матерњи језик који је Костолањи највише уважавао сачувамо за следеће генерације.

На скупу су учествовали : Михаљ Сегеди Масак који је говорио на тему „Рецепција дела Костолањија у западној Европи и у Америци”, Андраш Вереш је излагао на тему „Рецепција дела Костолањија у светлу досад објављених критичких издања”. Ласло Бенги је говорио о проблематици суживота савременика. Критичко издање преписке Костолањија је била тема Илдико Јозан, а Ева Шаркези је разрадила тему „Преглед издаваштва Костолањијеве збирке „Између четири зида” и његов пријем код публике".

Учесници манифестације су након скупа положили венац на новооткривениспоменик и на бисту Деже

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“