Дани Дежеа Костолањија

4.4.2017.

Одржани су Дани Дежеа Костолањија

Ове године је у Градској библиотеци Суботица у среду, 29. марта 2017. године, по XXIV пут одржана књижевна манифестација Дани Дежеа Костолањија.

Програм је почео саветовањем на тему „Костолањи у читалачком светлу“. Гошћа из Будимпеште др Ливиа Ерфалви је одржала предавање „Костолањи у светлу поезије“, колегиница Едит Чизмадиа из Сегедина је одржала предавање на тему „Костолањи-споменици у Шомођи-библиотеци“, а Естер Берењи, информаторка Градске библиотеке Суботица, одржала је предавање „Костолањи и читање у светлу библиотекарске праксе“. Скуп је поздравила Ирен Богнар, бибилиотекарка матичне службе.

У оквиру ове традиционалне књижевне манифестације учесници су положили венац на бисту, споменик и спомен-таблу Костолањија. Након овог свечаног чина обишли су Костолањијеву спомен-собу у Гимназији „Светозар Марковић“ у Суботици.

У наставку програма ученици средњих школа са територије Суботице учествовали су у књижевној радионици под називом „Живот и слике из живота Костолањија“. Тема радионице је била везана за изложбу „Чуда Костолањија“ и Костолањијеву збирку „Између четири зида“ која је објављена пре 110 година. У уводу је Дора Хичик, ауторка изложбе поред Илдике Ловаш, говорила о биографским детаљима из Костолањијевог живота, а радионицу је водила Мелинда Пап, библиотекарка Градске библиотеке Суботица.

Дане Дежеа Костолањија су својим присуством увеличали конзул Конзулата Републике Мађарске у Суботици Чаба Пећко, заменица градоначелника Града Суботице Тимеа Хорват и председник Мађарског националног савета Јене Хајнал.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“