Дани Дежеа Костолањија

Идеја, реализација и програмски садржај одржавања Дана Дежеа Костолањија потиче од професорице мађарског језика Гизеле Варга Лакатош. Овој манифестацији претходило је оснивање литерарне секције у струковној средњој школи1976. године, затим редовно одржавање такмичења у рецитовању и казивању прозе.

Од 1991. до 1993. манифестација се сводила на активност ученика, а од 1993- године допуњује се са организовањем стручног скупа инспирисаног Костолањијевим опусом.

Време одржавања манифестације Дани Дежеа Костолањија спада сваке године увек на најближи викенд марта месеца од датума рођења писца, 29. марта.

Садржај ове манифестације се мењао током година, једино је стручно саветовање постало константни део програма. Пратећи садржаји које богате програм су обично конкурси за разна ликовна остварења. Од 1993. на саветовањима учествују познати домаћи и страни писци и историчари књижевности и излагања су се објавили у књижевном часопису Üzenet

2007. је Градска библиотека објавила Зборник радова са научних скупова у периоду од 1993 до 2006 под називом Az emlékezés elevensége: Kosztolányi Dezső Napok a szülőföldön.

Године 2009. се одступило од традиције и уместо научног скупа одржан је разговор са познатим личностима Ђерђем Шпиром и Мартоном Каринтијем. Са гостима из Мађарске разговарали су Хожа Ева, Агоштон Прибила Валерија и Ђерђ Херњак.

 

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“