Препоручујемо

Вилијам Сомерсет Мом:
Оштрица бријача

Оштрица бријача Ништа на свету није трајно, и глупо је од нас да тражимо да ишта потраје, али је свакако још глупље да не уживамо у ономе што имамо док имамо. Ако је промена суштина живота, човек би помислио да је једино разумно на промени и заснивати нашу филозофију.

Млади Американац Лари Дарел на путу је да освоји свет као успешни брокер. Међутим, трауме које је Лари доживео као борбени пилот у Првом светском рату спречавају га да се врати свом пређашњем животу. Каже да жели „да скита“. Тако почиње његова потрага за одговорима на питања о суштини живота, путовање које га води од париских кафеа преко рудника угља и немачких библиотека до гуруа у Индији.

Када је Сомерсет Мом објавио Оштрицу бријача 1944, свет је био уморан и скрхан након петогодишњег рата, а његова прича о Ларију Дарелу донела је егзотику, ескапизам, али и наду. У Ларијевој потрази за смислом живота не само да одјекују фрустрације „изгубљене генерације“, већ се пророчки наговештава атмосфера својствена студентској револуцији 1968. и хипи покрету.

У Америци је књига за само годину дана након објављивања продата у преко три милиона примерака, да би две године касније по њој био снимљен и холивудски филм.
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“