Стара и ретка књига

Фонд старе и ретке књиге са својих 8619 свезака води бригу о 6 инкунабула, 19 елзевира, 8 алдина, о 154 књига из XVI века и 222 књиге из XVII века. Од ових издања треба истаћи Шеделову „Хронику” из 1493. године, елзевир из 1644. издат у Амстердаму аутора Арнолда Клапмара, алдину из 1534. године са препознатљивим знаком штампарије по којем је књига добила име, „Библијске коментаре” св. Јеронима са дивним илустрацијама издату 1513. године, „Историју Мађара” на немачком језику Антонија Бонфинија и „Трипартитум” Иштвана Вербеција издате 1581. године, затим најстарију старословенску књигу, која се чува у Градској библиотеци Суботица, „Празнични минеј” Божидара Вуковића издату између 1536. и 1538. године, а од ретких књига богато украшене књиге о Венецији из 1873. и из 1895. године и још многе друге драгоцене књиге.

Јединице старе и ретке књиге третирају се као културно добро, заштићене су и корисницима се презентују на посебан начин.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“