Вести

13.2.2014.

Завршна манифестација ИПА пројекта - CULTRAIL

   Градска библиотека Суботица ће од 17. до 21. фебруара 2014. године петодневном манифестацијом окончати ИПА пројекат прекограничног програма Мађарска – Србија, заједничког пројекта Градске библиотеке Суботица и З.а.д. „ДЕАК” из Сегедина са називом „Културна путовања у регији Сегедина и Суботице – CULTRAIL“. Градској библиотеци је ово први ИПА пројекат који је реализовала, односно реализује, захваљујући којем је остварила изузетно квалитетне програмедосада извођене у знатно мањем обиму (као што су већ традиционалне манифестације „Загонетка Костолањи” у оквиру „Дана Дежеа Костолањија”, затим манифестација „Књижевни КИШобран” уз коју смо сада објавили двојезичну публикацију „Путовати значи живети”). Водећи партнер З.а.д. „ДЕАК” из Сегедина је у оквиру пројекта био организатор „Шинобус фестивала”, манифестације која заузима вредно место у културној понуди у региону.

   Завршна манифестација ће почети 17. фебруара и трајаће пет дана. Прва манифестација ових дешавања ће бити шетња градом „Трагом културе”.Шетња по обележјима Суботице који су везани за живот књижевника рођених у Суботици: Костолањија, Чата, Киша и Константиновића, почеће у 10 часова.

   Другог дана, 18. фебруара, у 12 часова биће отворена изложба „Књижевни живот Суботице и Сегедина на прекретници векова и почетком XX века - изложба текстова из дневних листова и часописа”. У овом програму ће бити повезана два града Суботица и Сегедин, а коаутори изложбе су колеге из Жупанијске и градске библиотеке „Карољ Шомођи” из Сегедина.

   Трећег дана завршне манифестације са почетком у 10 часова биће одржан филмски маратон, односно пројекције филмова Саболча Толнаија „Пешчаник” (Киш), Јожефа Пачковског „Корнел Ешти” (Костолањи), Ђерђа Молнара „Сан чаробњака” (Геза Чат). Након пројекцијаразговор о филму водиће редитељ Золтан Шифлиш. Сви филмови су титловани.На крају овог дана гости ће имати прилику да погледају позоришну представу „Руже” у извођењу Позоришта „Костолањи Деже”.

   Четвртог дана манифестације, 20. фебруара, у 10 часова у библиотеци на Палићу ће бити организован симпозијум на тему „Путовање”, а биће разрађене теме из књижевног опуса Костолањија и Чата. Учесници су Габор Беднанич, Петер Сирак, Ласло Бенги, Јудит Рафаи, Ева Хожа, Арпад Колар, Бошко Крстић и Драгана Францишковић.

   На крају завршних програма у петак, 21. фебруара, у 12 часова биће одржана завршна конференција на којој ће визуелно, кроз изложбу фотографија, бити приказани резултати пројекта, односно дешавања из протекле године, па и ови последњи догађаји везани за наведене дане и програме. Уз то ће присутни моћи да виде изложбу цртежа ученика ОШ „Петефи Шандор” из Бачких Винограда на тему „Путовање”, која је била део догађаја „Књижевни КИШобран”.

   Сви који дођу на ову завршну манифестацију моћи ће да осете баремдео изванредне атмосфере која је пратила све догађаје пројекта CULTRAIL.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“