Вести

18.2.2020.

Предавање Знамените жене XX века – Жене на поштанским маркама у Србији (2006–2018)

Позивамо вас на трибину Знамените жене XX века – Жене на поштанским маркама у Србији (20062018)у четвртак, 20. фебруара 2020. године, у читаоници Градске библиотеке Суботица са почетком у 18 сати. Трибину организују Градска библиотека Суботица и Удружење „Женске студије и истраживања“ из Новог Сада.

У дугој традицији представљања значајних личности на поштанским маркама у југословенском периоду, приметно је мало присуство жена. Након осамостаљивања у посебну државу 2006. године, проверавамо такву праксу у Републици Србији и утврђујемо настојање да се и преко поштанских марака представи основна родна идеологија о прошлости, садашњости и будућности земље. Поштанске марке, поред платежне функције као основне, имају и другу функцију преношења вредности које држава жели да грађани и грађанке усвоје о особама из културе, уметности, друштва. У теоријском оквиру отварамо питање канона и критерија за одредницу знаменитост. На основу емпиријског интердисциплинарног истраживања је предлог за жене за које сматрамо да заслужују ту врсту признања и тако повезујемо научно истраживање са активизмом.

На трибини ће говорити др Маргарета Башарагин која је основне и мастер студије завршила на Одсеку за германистику Филозофског факултета у Новом саду. Звање докторке интердисциплинарних родних студија стекла је на Универзитету у Новом Саду (АЦИМСИ Центар за родне студије) одбранивши рад под називом „Интеракција рода, језика и културе у формирању идентитета ученица осмог разреда основне школе у процесу двојезичне наставе у Војводини“. Ауторка је више научних и стручних радова објављених у домаћим и међународним часописима. Области интересовања: језик и род, језик (уџбеника, у разреду и др). Сарадница је Удружења „Женске студије и истраживањаˮ у Новом Саду.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“