Вести

25.10.2021.

Промоција романа Душана Шимка: Естерхазијев лакеј

Душан Шимко – Естерхазијев лакеј

(Академска књига, 2021)

<pО делу

Барокни замак кнеза Естерхазија на ивици Панонске низије у предвечерје Француске револуције био је тајни центар средњоевропске културе. Позориште, дворска опера, сјајан оркестар и међународни оперски збор под руководством генијалног композитора Јозефа Хајдна великодушно је финансирао сам кнез. Италијанске певачице, чешки и немачки музичари, мађарски и српски хусари, аустријски чиновници и креолски коморник стварају јединствену атмосферу у којој талентовани уметници теже да се еманципују и уздигну на друштвеној лествици. Психолошка а такође и еротска динамика тог музичког друштва чини позадину тежње за интеграцијом Исака Абелеса, јеврејског лакеја у служби либералног кнеза, који напослетку од лакеја постаје оперски интендант.

<pБиографија аутора<pДушан Шимко словачки књижевник, публицист, доцент географије на Универзитету у Базелу. Рођен је у Кошицама (Словачка) 1945 године. Његова мајка, Ковинка Ћурић, била је Српкиња из Војводине, а његов отац МД Штефан Шимко био је познати словачки хирург. Оба родитеља су му била активна у санитетској служби антифашистичке ослободилачке војске Југославије током Другог светског рата.

Dušan Šimko je u rodnom gradu završio gimnaziju, a zatim studirao geologiju i mineralogiju u Bratislavi. Nakon što su sovjetske trupe izvršile invaziju na Čehoslovačku (21. 8. 1968. godine), on je emigrirao u Švicarsku gdje je dobio politički azil. Studije je završio u Baselu i do sada je aktivan kao slovački pisac, sveučilišni predavač, filmski stvaralac i novinar. Njegovi feljtonski prilozi objavljeni su u Neue Zurcher Zeitung, časopisu Frankfurter Rundschau, Rheinischer Merkur, Bund, Tages-Anzeiger i Veltvoche. Od 1978. do 1989. godine bio je slobodni suradnik na švicarskom radiju DRS 2 i Radio Slobodna Evropa. Nakon pada totalitarnog režima u Čehoslovačkoj, Šimko je napokon mogao i objavljivati i u svojoj rodnoj zemlji.

Njegova najvažnija djela uključuju „Maraton Juana Zabalu”, (Maratón Juana Zabalu, 1984.), „Japanski divan”(Japonský diván, 1993.), „Šesti bataljun”(VI. prápor, 1997.), „Esterházyjev lakej”(Esterházyho lokaj, 2000.), „Izgnanstvo u Baselu” (Exil in Basel, 2003.), „Gubbio – knjiga doušnika” (Gubbio -kniha udavačov, 2009) i „Mramor i granit” (Mramor a granit, 2015.).

<pДушан Шимко је у родном граду завршио гимназију, а затим студирао геологију и минералогију у Братислави. Након што су совјетске трупе извршиле инвазију на Чехословачку (21.8.1968.), он је емигрирао у Швајцарску где је добио политички азил. Студије је завршио у Базелу и до сада је активан као словачки писац, универзитетски предавач, филмски стваралац и новинар. Његови фељтонски прилози објављени су уНоје цирихер цајтунг Neue Züricher Zeitung, часописуФранкфуртер рундшау(Frankfurter Rundschau), Рајнишер Меркур Rheinischer Merkur, Бунд Bund, Тагес-Анцајгер Tages-Anzeiger иВелтвохе (Weltwoche). Од 1978. до 1989. био је слободни сарадник на швајцарском радију ДРС 2 и Радио Слободна Европа. Након пада тоталитарног режима у Чехословачкој, Шимко је напокон могао и да објављује и у својој родној земљи.

Његова најважнија дела укључују Маратон Јуана Забалу, (Maratón Juana Zabalu, 1984.),

Јапански диван (Japonský diván, 1993.), Шести батаљон (VI. prápor, 1997.), Естерхазиjev лакеј (Esterházyho lokaj, 2000.), Изгнанство у Базелу (Exil in Basel, 2003.), Губио- књига доушника (Gubbio -kniha udavačov, 2009) и Мрамор и гранит (Mramor a granit, 2015.)

Заступљен је и у антологијама Преглед савремене фантастике/словачка Белетристика, лето 2010, Dalken Press, Универзитет у Илиноису; Basel Erlasen (Басел Реадер, 2006); 29 Geschichten aus der Slovakien (29 прича из Словачке, 1999); Košice boli europskim mestom (Кошице, Кassа, Каschau је био европски град, 2005), као уредник: Košice-Kaschau. Ein Reise und Lesebuch, Arco Verlag Wien, 2013.

Његова проза преведена је на немачки, чешки, мађарски, енглески и српски језик.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“