Вести

20.11.2012.

Књижевник Иван Кушан преминуо у 80. години

Након дуге болести 20. новембра у 80. години живота преминуо је Иван Кушан, познати хрватски књижевник и академик.

Кушан се родио у Сарајеву 30. августа 1933.године. Дипломирао је и магистрирао на Академији ликовних уметности у Загребу. Уређивао више часописа (Телеграм, Мост и др.) и библиотека (Модра ласта, Смиб, Хит-јуниор). Био је редовни професор АДУ у Загребу, а као сликар самостално је излагао два пута. Преводио је с енглеског, француског и руског језика.

Кушан је први роман написао када је имао само 10 година. Прву књигу објавио је 1956. године, а његова специјалност биле су углавном књиге за децу. Иако је највећем кругу читалаца углавном познат по романима за децу (серијал о Коку), Кушан је био и писац романа за одрасле. Према његовој књизи “Коко и духови” снимљен је филм истог наслова под режијом његова сина Данијела Кушана. Међу његовим познатим делима налазе се: “Узбуна на Зеленом Врху”, “Коко и духови”, “Коко у Паризу”, “Лажеш, Мелита”, “Загонетни дјечак”, “Домаћа задаћа”,“Разапет између”, “Зидом зазидани”, “Торањ” и “Тренутак унапријед” и збирка приповедака “Страшни каубој”. Многе своје књиге сам је илустровао. Добитник је и бројних награда, међу којима су најистакнутије Григор Витез и Ивана Брлић-Мажуранић за дело “Коко у Паризу” као и награда Владимир Назор коју је 1998. примио за животно дело. Од 2002. године био је редован члан ХАЗУ-а.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“