Дани Балинта Вујкова

23.10.2014.

XIII Дани Балинта Вујкова у Суботици 23-25. X 2014.

Тринаести по реду Дани Балинта Вујкова – дани хрватске књиге и речи, највећа књижевна и једна од највећих манифестација у простору културе хрватске заједнице у Војводини, одржана је од 23. до 25. октобра 2014. године на више локација у Суботици у организацији Хрватске читаонице. Суорганизатор је била Градска библиотека Суботица а логистичку подршку пружио је Завод за културу војвођанских Хрвата. Програм је био намењен како деци тако и одраслима. Организатор ових Дана добио је финансијску подршку из више извора, од локалних власти у граду Суботици до покрајинских, републичких и из Републике Хрватске, а програм је оправдао поверење које организатор дуги низ година гради.

Народна књижевност у школи – 23. X

Дани су традиционално почели програмом за децу Народна књижевност у школи у Хрватском културном центру „Буњевачко коло" који је окупио око 450 ученика из школа широм Војводине, која наставу уче на хрватском језику или похађају предмет хрватски језик с елементима националне културе, те деце из вртића. Циљ овог програма био је показати како икавица није страна младим нараштајима, што су учесници програма одлично показали путем популарних игроказа. Представу Од линости нема веће жалости према запису Балинта Вујкова приказала су деца из вртића „Марија Петковић – Бисер“ увежбана уз помоћ васпитачица Наде Пољаковић и Мирјане Иванковић. Други игроказ био је у извођењу ученика ОШ „Матија Губец“ из Таванкута који су ишли у потрагу за највећим благом. Да ли је то љубав или нешто друго, могло се видети у представи Ждрибац златне гриве који су са децом према народној бајци буњевачких Хрвата, коју је записао Балинт Вујков, припремиле учитељице Марица Скендеровић и Кристина Ковачић. Осим прича, деца су као поклон „Школске књиге“ слушала и великог хрватског песника Пају Канижаја. Као и претходних година, сва присутна деца су уз богати програм добила и најновију књигу из Балинтовог опуса Бећарски посо.

Стручно саветовање – 24-25. X

Након одлуке да се стручно-научни скуп приређује бијенално, ове је године у склопу Дана у сарадњи са Градском библиотеком Суботица одржано дводневно стручно саветовање под називом Књига до деце – књига за децуна којем је учествовало тридесет предавача међу којима су били библиотекари, професори, издавачи и илустратори књига за децу из Србије, Хрватске и Мађарске. Они су покушали одговорити на комплексне изазове прилагођавања савременим трендовима живота у којима се читалачке навике смањују, а последице (не)читања остављају поражавајуће трагове на многим младим генерацијама.

Један од закључака саветовања је потреба за успостављањем сарадње билбиотека и наставника, те проналажење нових метода у раду са најмлађима почевши од рада у породици, вртићу и школи. Истакнута је и потреба националне промоције важности навике читања, првенствено повезивање и мобилизација струке, те стварање партнера на свим нивоима: с издавачима, институцијама, школским библиотекама. Након представљања бројних примера добре праксе у раду са најмлађима у библиотекама, уз изузетно квалитетне, најчешће локалне програме, са саветовања је упућен апел за што скорије умрежавање партнера – библиотека Србије, Хрватске и Мађарске, чиме би се проширило стручно образовање и још квалитетније радило на подстицању читалачких навика. Верујемо како ће ово саветовање имати бројне позитивне акције од користи за нас и оне који су учествовали у раду. Крајем године радови ће бити штампани у зборнику.

Мултимедијалновече и додела награда – 24. X

Централни догађај Дана било је Мултимедијално вече приређено у Великој већници Градске куће које је протекло у знаку доделе три књижевне награде. Награду за животно дело на подручју књижевности „Балинт Вујков Дида“, коју додељује Хрватска читаоница из Суботице, добио је Томислав Кетиг, књижевник и енциклопедиста из Новог Сада. Награда Завода за културу војвођанских Хрвата „Емерик Павић“ за најбољу књигу 2013. године припала је књизи Буњевачки пут крижа Томислава Жигманова у издању Католичког друштва за културу, историју и духовност „Иван Антуновић“ из Суботице. По први пут је додељена и тријенална награда ЗКВХ-а за најбољу књигу поезије „Антун Густав Матош“ која се додељује за период од 2011. до 2013. године. Поверенство је одлучило да ову награду додели постхумно Анти Вукову за књигу Боца без поруке објављену 2013. у издању НИУ „Хрватска реч“ из Суботице.

У склопу мултимедијалне вечери наступили су: глумци из Хрватске Влатко Дулић и Давор Сведружић, затим мешовити хор и клапа ХКПД-а „Јелачић“ под водством Весне Кесић Крсмановић, Дечји оркестар ХГУ „Фестивал буњевачки писама“ под водством Мире Темуновић и Мила Кујунџић као вокал, те млади рецитатори Аугустин Жигманов и Даворин Хорвацки.

Књижевно вече – 23. X

Дани Балинта Вујкова редовно пред читаоце доносе и нову књигу везану за богат опус књижевника и сакупљача народних приповедака чије име носе. Ове је године у издању Хрватске читаонице и ЗКВХ-а штампана књига Бећарски посо која садржи 41 до сада необјављену народну приповетку. Избор приповедака направила је Бернадица Иванковић, књигу је уредила Катарина Челиковић, а лекторисао Златко Ромић који је израдио и речник мање познатих речи и израза.

Књига је представљена на књижевној вечери 23. октобра у читаоници Градске библиотеке Суботица. Ова манифестација редовно доноси преглед и анализу књишке продукције Хрвата у Србији између двају последњих Дана Балинта Вукова што је ове године учинио в. д. уредника издавачке делатности НИУ „Хрватска реч“, књижевник Звонко Сарић. У протеклих годину дана објављен је укупно 31 нови наслов, што је за 12 књига више него у периоду од претходних 365 дана. У односу на ранији период, доминантна је савремена продукција, односно, већином су штампана дела живућих аутора.

Пратећи програми

Изложба илустрација Дражена Јерабека

У оквиру Дана у вестибилу Градске куће приређена је изложба илустрација ликовног уметника Дражена Јерабека из Осијека.

Положен венац на бисту Балинта Вујкова

Учесници Дана су положили венац на бисту Балинта Вујкова у парку иза Градске куће.

Мини сајам књига

На Дечјем одељењу Градске библиотеке Суботица уприличен је мини сајам књига за децу уз присуство издавачких кућа три земље: „Креативног центра" (Србија), „Море“ (Мађарска) и „Школске књиге“ (Хрватска). Књиге су се могле купити по повољним ценама што су родитељи и деца и искористили.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“